Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilän vaaleja edeltäneet “jykevät” lentokenttä-puheet nousivat jälleen esiin eduskunnassa – Zyskowicz saapui työhuoneesta kertomaan, mistä oli kyse

Malmin lentokenttä.

Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina kansalaisaloitetta Malmin lentoaseman säilyttämiseksi ilmailukäytössä.

Käsittelyn pohjana on liikennevaliokunnan mietintö. Se ehdottaa lakiehdotyksen hylkäämistä ja lisäksi lausumaa, jonka mukaan eduskunta edellyttää valtioneuvoston ryhtyvän toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi.

Kuten edellisen kerran kansalaisaloitteesta keskusteltaessa, myös tällä kertaa, asian toisessa käsittelyssä, esiin nousivat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheet ennen viime kunnallisvaaleja. Niihin kiinnitti huomiota muun muassa SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma.

– Satun muistamaan, että vuosi sitten, ennen kunnallisvaaleja, kävimme tätä asiaa koskevan keskustelun, ja muistissani on, että pääministeri poikkeuksellisesti otti osaa tämän asian käsittelyyn kansalaisaloitteen yhteydessä ja ilmoitti, että valtio on valmis aluevaihtoihin Helsingin kaupungin kanssa – valtio on valmis aluevaihtoihin. No, siitä meni kaksi tuntia, kun valtiovarainministeri tuli sanomaan julkisuuteen, ettei mistään tämmöisestä ole keskusteltu hallituksen sisällä. No, nyt on mennyt vuosi. Kysyin tuolla kaupungin konttuurissa käydessäni, että onko Helsingin kaupungille tehty tämmöistä vaihtotarjousta, ja joudun sanomaan tälle salille, että ei hallitus ole tehnyt mitään vaihtotarjouksia maakauppojen osalta, toisin kuin pääministeri täällä sanoi, Heinäluoma jatkoi.

Hän kysyi, mitä näille pääministerin lupaamille aluevaihtokaupoille on tapahtunut. SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen jatkoi siitä mihin Heinäluoma jäi.

– Myös minä osallistuin siihen keskusteluun, mikä tässä salissa käytiin jo runsas vuosi sitten. Siitä kuitenkin alkaa olla jo aikaa, se oli ennen kunnallisvaaleja, jolloin pääministeri toden totta otti vahvasti kantaa sen puolesta, että valtiolla on tahtoa, ja keskustallakin taisi olla ihan ryhmäpäätöskin siitä, että olemme Malmin puolesta, Viitanen sanoi.

“Pääministeri oli käyttänyt jykevän puheenvuoron, että ryhdytään aluevaihtoihin.”

Keskustelussa nousi jälleen esiin myös kysymys valtion ja kaupungin rooleista Malmi-päätöksissä. Heinäluoma muistutti tapahtumien kulusta.

– Se on se, että edellinen hallitus teki päätöksen, että valtio luopuu omista toiminnoistaan Malmin lentokentällä, ja sen jälkeen Helsingin kaupunki totesi, että sen ei kannata pitää isoa aluetta huomattavassa vajaakäytössä vaan se kannattaa käyttää asumiskäyttöön, ja tältä pohjalta tehtiin kaava. Tämän jälkeen sitten oli kysymys, että muuttaako valtio toimintojaan, kun keskusta on nyt pääministeripuolue, kun täällä keskustalainen pääministeri oli käyttänyt jykevän puheenvuoron, että ryhdytään aluevaihtoihin niin, että Helsinki saa riittävästi maata asuntorakentamiseen. No, nyt on selvinnyt, että tämmöisiä vaihtoja ei ole, ei ole mitään käynnissä. Eli jos valtio tekisi päätökset, että se käyttää Malmin lentokenttää ja antaisi asuntotuotantoon sopivaa maata kaupungille, niin uskon, että kaupunki on valmis tekemään uusia päätöksiä, niin kuin pormestari Vapaavuori (kok.) on todennutkin, Heinäluoma sanoi.

Keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperä kertoi olevansa siinä käsityksessä, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä (kesk.) olisi ollut yhteyksiä Helsingin kaupunkiin.

– Minun täytyy itse sanoa se, että kun ministeri Berneriä olen kuunnellut rivienkin välistä tämän Lex Malmi -asian kohdalla, niin puhevälit ja neuvotteluyhteydet Helsingin kaupungin kanssa tässä asiassa ovat olleet olemassa ja ovat edelleenkin. Ei voi sanoa niin eikä väittää, ettei mitään ole tehty, etteikö asioista ole neuvoteltu, etteikö ole oltu yhteydessä, ja tämä on tullut myöskin meidän valiokunnan kuulemisessa esille, Vehkaperä sanoi.

“Kyllä ne juuri sitä olivat.”

Saliin saapui myös kokoomuksen veteraanikansanedustaja Ben Zyskowicz. Hän kertoi seuranneensa keskustelua työhuoneestaan eikä ollut ajatellut siihen osallistua. Hän kuitenkin päätti tulla kertomaan kantansa pääministeri Sipilää koskeviin kysymyksiin.

– Kun silloin vuosi sitten lähetekeskustelussa pääministerin johdolla kolme keskustaministeriä liputti tämän kansalaisaloitteen hyväksymisen puolesta ja kun puheenjohtaja Kaikkonen tiesi kertoa, että keskustan eduskuntaryhmä on oikein ryhmäpäätöksen tehnyt tämän asian puolesta. Ilmaan on jäänyt ja vastaamatta on jäänyt kysymys siitä, olivatko nämä sellaisia perinteisiä vaalipuheita juuri kunnallisvaalien alla. Ja kun tämä kysymys on jäänyt ilmaan ja vastaamatta, niin minä voin vastata, että kyllä ne juuri sitä olivat, Zyskowicz sanoi ja herätti salissa naurua.

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen käytti viimeisen puheenvuoron, jossa hän toivoi vielä, että pääministeri Sipilä voisi itsekin kertoa, mitä hän on tehnyt sen eteen, että kuntavaalien alla esitetyt lupaukset toteutuisivat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE