Työmarkkinat
19.4.2022 12:33 ・ Päivitetty: 19.4.2022 12:35
Sipoon jäätelötehtaan kohtalo on sinetöity – ”Surullista ja inhottavaa”
Monikansallinen Unilever sulkee Sipoon jäätelötehtaansa ja siirtää Ingman-jäätelöiden tuotannon Ruotsin tehtaalleen.
Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL kertoo verkkolehdessään, että yhtiö ei ole vielä virallisesti tiedottanut päätöksestään, mutta henkilöstölle on kerrottu, että kaikki irtisanotaan heinäkuun loppuun mennessä.
Muutosneuvottelut alkoivat tammikuun lopulla, jolloin niiden piirissä oli 64 henkeä. Suomen elintarviketyöläisten (SEL) lehden mukaan kaksi kuitenkin lähti jo prosessin aikana.
Irtisanottavista 25 työskentelee tehtaalla SELin työehtosopimuksella.
Työntekijöitä edustava pääluottamusmies Johanna Lundberg (kuvassa) kertoo tunnelmien olevan apeat tehtaalla.
– Surullista ja inhottavaa, että työt loppuvat – tällaiset fiilikset ovat olleet siitä asti, kun yt-neuvottelujen aloittamisesta tuli tieto.
Irtisanomisilmoituksia ei ole hänen mukaansa vielä jaettu.
Lisää aiheesta
Lundbergille lopputulos ei tullut yllätyksenä, vaikka vaihtoehtoja perattiin elintarvikealan ammattiliittojen maailmanjärjestön IUF:n ja Unilever-konsernin henkilöstöä edustavan eurooppalaisen yritysneuvoston EWC:n voimin.
Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät maaliskuun alkupuolilla.
– Kyllä sen tiesi jo yt-neuvotteluissa, että tämä on tulos.
”Katson tämän nyt loppuun saakka ja mietin sitten tulevaa.”
Muutosneuvotteluissa sovittiin, että työntekijöillä ei ole työntekovelvoitetta irtisanomisajalla. Työnantaja on kuitenkin luvannut maksaa työntekijöille korotettua tuotantopalkkiota, jos he jatkavat heinäkuun loppuun asti.
Lundberg ei tiedä, kuinka moni on tarttunut tarjoukseen.
– Moni etsii jo uutta työtä. En ole itse vielä suunnitellut, mitä teen heinäkuun lopun jälkeen. Katson tämän nyt loppuun saakka ja mietin sitten tulevaa.
Työnantaja on hänen mukaansa aloittanut jo muutospaja-koulutukset, joissa käydään muun muassa läpi, mitä iso muutos tuo tullessaan ja mitä mahdollisuuksia irtisanotuilla on työllistyä. Lundberg toivoo, että tästä on jotain hyötyä.
– Eiköhän tämä tästä ja jotain muuta toivottavasti aukeaa, hän toteaa hieman toiveikkuutta äänessä.
Unilever-konserni osti vuonna 2011 suomalaisen Ingmanin jäätelötuotannon. Yhtiö perusteli tehtaan lakkauttamista sillä, että tuotanto on vähentynyt tehtaalla 50 prosentilla kuudessa vuodessa ja tuotanto toimii alle 50 prosentin kapasiteetilla. Yksi syy oli myös kiristynyt kilpailu jäätelömarkkinoilla.
Sipoon tehtaalla on valmistettu Ingmanin suomalaisille tuttuja jäätelöitä, joita ovat muun muassa Jättis-tuutti, Kingis ja Solero.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
14.2.2022 10:04
”Kaikki kivet käännetään” – jäätelön tuotanto uhkaa loppua Sipoossa, miten käy Kingiksen ja Jättis-tuutin?