Nyheter

Självkritik och framtidshopp då FSD diskuterade det politiska läget 

FSD:s nya styrelse sammanträdde igår i Vanda.

Den nya styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD) samlades på fredagen till årets första möte. Under den politiska diskussionen var stämningen, trots viss självkritik, både taggad och full av framtidstro.  

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Diskussionen inleddes i vanlig ordning av FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström, som konstaterade att de senaste veckorna har varit händelserika, trots att riksdagen hållit ledigt från plenisalen. För Kvarnström, själv hemma och invald från Nyland, har de senaste veckorna bland annat bjudit på ett lyckat besök till Österbotten. Han beskrev besöket som en ögonöppnare som gav mersmak och lovade se till att besöka regionen kontinuerligt, vid sida om andra FSD-fästen som Åboland.

 

– Vi är hela finlands riksdagsledamöter. Vi kan förstås inte besöka hela Finland och ha full koll på allt, men vi kan göra vårt bästa. 

 

I veckan besökte Kvarnström också Köpenhamn, för att delta i Nordiska Rådets möte. Kvarnström, som är ersättare i rådet, kallades in för första gången och fick bland annat hålla ett tal och en tyst minut till nyligen avlidne vännen Maarit Feldt-Rantas minne, i samband med den socialdemokratiska gruppens möte. Han konstaterar att det var fint att än en gång få se den uppskattning och respekt Feldt-Ranta väckt, även på nordiskt håll. 

 

– Men nu måste vi, i Maarits anda, istället fortsätta med glädje och kamp – glada sena timmar istället för tysta minuter. Det är vad hon ville. 

 

Den sunda kritikens lidande

 

I nästa vecka återvänder riksdagen till Arkadiabacken och sparkar i samband med det igång en intressant och viktig vår. Regeringspartiernas riksdagsgrupper tjuvstartar redan på måndagen, genom att gemensamt träffas med klimatfrågan på agendan. Tillfället är enligt Kvarnström informellt, inga formella beslut kommer att fattas, men ändå viktigt för det fortsatta samarbetet och andan inom regeringen. 

 

Det är nämligen uppenbart att höstens händelser har påverkat förtroendet inom regeringen. Anette Karlsson, som för första gången höll i ordförandeklubban i FSD, konstaterade att den gångna hösten var tung på många sätt: krisen kring posten, den regeringskris den slutligen ledde till och Maarit Feldt-Rantas död för att nämna ett par. 

 

Hon konstaterade också att den nuvarande situationen, där partiets ordförande inte är statsminister trots att regeringen är socialdemokratiskt ledd, även om den inte är unik ändå är intressant. Hon valde att betona vikten av att fortsätta samarbetet inom regeringen och även framöver våga föra socialdemokratisk politik. Det innebär bland annat att våga stå upp mot de högervindar som blåser inom den finska politiken och samhället överlag. 

 

– Vi måste våga ta kampen, fast det ibland kan kännas onödigt och lönlöst. Vi kan inte låta Sannfinländarna få monopol på den politiska debatten.  

 

Kvarnström var inne på samma spår och konstaterade, trots att han själv inte skulle vilja ägna Sannfinländarna någon större uppmärksamhet, att det är oroväckande hur representanter för partiet ständigt kommer undan med allt större övertramp – senast bland annat mot YLE och polisen. 

 

– Det måste förstås finnas möjlighet att kritisera och granska medierna, det är en grundsten i demokratin. Men den sunda kritiken lider av den populistiska kritiken, sade Kvarnström. 

 

Tuff kamp på kommande

 

Sannfinländarnas framgångar, socialdemokratins motgångar och behovet av en stark, enad front var ett återkommande tema under diskussionen. FSD:s fullmäktigeordförande Folke Sundman betonade vikten av att möta den allt starkare högeroppositionen på alla fronter, inte minst vad gäller arbetsmarknadspolitiken, men framför allt ekonomiskt. 

 

– Det kommer bli en tuff kamp under våren, men en kamp som vår trovärdighet primärt hänger på och där det är viktigt att hålla ställningarna så gott det går.

 

Både Sundman och Kvarnström betonade vikten av att de kapitalistiska krafterna och näringslivet inte får styra debatten i de ekonomiska frågorna. Marianne Laxén höll med och avvisade uppgifterna om att regeringens ekonomiska politik skulle vara ansvarslös. 

 

– Det handlar om andra prioriteringar och en annorlunda ekonomisk politik, en annan än vad Samlingspartiet och EK vill se, som vi måste våga stå för.

 

FSD:s andra vice ordförande Erica Helin valde att understryka vikten av att se över den externa kommunikationen från partiets sida, för att på så sätt undvika att ännu fler potentiella väljare lämnar partiet för Sannfinländarna.  

 

– Det är viktigt att inse att det inte är “dåliga människor” som dras till Sannfinländarna, det är människor som hittar en gemenskap där som de inte hittar hos oss.

 

Hon vill se en större tydlighet och mindre förutsägbarhet i Socialdemokraternas budskap och kommunikation utåt. 

 

– Vi måste också kunna erbjuda en gemenskap, identitet. Vad är socialdemokratin idag, varför vill man vara socialdemokrat?

 

Viktiga och relevanta frågor för FSD, som inom ett drygt år går till kommunalval i ett finskt samhälle som är mer polariserat än på länge. Ordförande Anette Karlsson tror ändå på att distriktet, som ofta kallats partiets samvete, både kan och bör spela en stor roll i att föra fram SDP:s framtidsbudskap. 

 

– Det finska samhället förändras hela tiden. Jag tror ändå att FSD kan spela en stor roll som en vägledare för partiet, säger Karlsson optimistiskt. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE