tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Soinilainen puolueen profilointi ei kelpaa Halla-aholle – pj-ehdokas ottaisi mallia ruotsidemokraateista

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaat eurooppaministeri Sampo Terho (vasemmalla) ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho keskustelivat ennen kiertueen viimeistä paneelikeskustelua Helsingissä.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas Jussi Halla-aho haluaa puolueensa ottavan mallia ruotsidemokraateista kannatuksensa kasvattamiseksi.

Halla-aho suhtautuu kriittisesti puheenjohtaja Timo Soinin esille nostamaan yleispuolueen käsitteeseen. Soini on korostanut, että perussuomalaisten olisi jatkossakin oltava yleispuolue, joka toimii kaikilla politiikan lohkoilla.

Samalla Soini on suhtautunut nihkeästi niin sanottuihin yhden asian puolueisiin, joiden toiminnassa korostuvat vain tietyt teemat, kuten esimerkiksi maahanmuuttopolitiikka.

Halla-aho muistuttaa, että perussuomalaisten harjoittama yleispuoluepolitiikka riitti tuottamaan puolueelle huhtikuun kuntavaaleissa vain vajaan yhdeksän prosentin kannatuksen.

– Me voimme katsoa, mitä rajojemme ulkopuolella tapahtuu. Ruotsidemokraatit ovat viimeisten kyselyjen mukaan Ruotsin toiseksi suurin puolue. He ovat varmaan tällaisilla kriteereillä tarkasteltuna mitä suurimmassa määrin yhden asian puolue, Halla-aho sanoi STT:lle sunnuntaina Helsingissä.

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit ohitti torstaina julkaistussa puoluekannatusmittauksessa ensi kertaa suurimman porvaripuolueen maltillisen kokoomuksen ja nousi Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi reilun 18 prosentin kannatuksella.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisilla on oltava kantoja kaikkiin politiikan sektoreihin, mutta puolueella täytyy olla myös selvät painopistealueet.

– Meidän pitää fokusoitua enemmän niihin politiikkalohkoihin, jotka erottavat meitä kaikista muista puolueista ja jotka ovat niitä syitä, joiden takia perussuomalaisia tyypillisesti äänestetään, Halla-aho painottaa.

– Monet ihmiset kokevat, että nämä teemat ovat jääneet liian vähälle huomiolle perussuomalaisten julkisissa ulostuloissa.

”Vastauksia laajalla kirjolla.”

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaat päättivät paneelikeskustelukiertueensa sunnuntaina Helsingissä. Puolueen uusi puheenjohtaja valitaan ensi lauantaina Jyväskylässä puoluekokouksessa.

Halla-aho ja kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho ovat nousseet mielipidekyselyissä puheenjohtajavaalin selviksi kärkinimiksi. Lännen Median lauantaina julkaiseman kyselyn mukaan kärkiehdokkaiden kannatus on jotakuinkin tasoissa hieman yli 40 prosentissa.

Halla-ahon ja Terhon lisäksi puheenjohtajavaalissa ovat ehdolla kansanedustajat Leena Meri ja Veera Ruoho sekä Harjavallan perussuomalaisten puheenjohtaja Riku Nevanpää sekä Oulun perussuomalaisten taloudenhoitaja Raimo Rautiola.

Terho oli sunnuntaina selvästi lähempänä Soinin yleispuoluelinjaa kuin Halla-aho.

– Vaikka meillä erittäin tärkeitä profiilikysymyksiä – kuten EU-, maahanmuutto- ja kielipolitiikka – meidän täytyy olla yleispuolue ja meillä täytyy olla vastauksia politiikan ongelmiin laajalla kirjolla, Terho sanoi.

Keskustelua aiheesta

Rinne esittänyt presidentille laajamittaista keskustelua sisäisen turvallisuuden vahvistamisesta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kommentoinut Turun puukotuksia Twitterissä ja Facebookissa.

– Järkyttäviä tapahtumia Turussa. Näin ei pitäisi tapahtua missään eikä mistään syystä, Rinne kommentoi aiemmin heti ensitietojen jälkeen.


Myöhemmin hän on päivittänyt käyneensä keskustelun tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoo.

– Syvä osanottoni uhrien omaisille, hän jatkaa.


Myös muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on tviitannut asiasta:

Turun keskustassa puukotettiin ainakin kahdeksaa ihmistä, joista kaksi on kuollut, kertoi poliisi tiedotustilaisuudessa. Poliisin mukaan epäilty tekijä on sairaalahoidossa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkärin mukaan sairaalaan saapui yhteensä yhdeksän haavoittunutta, joista yksi kuoli.

STT kertoo, että viranomaiset eivät vielä kommentoineet tapahtumien tarkempaa kulkua, esimerkiksi sitä, missä toinen uhreista oli kuollut.

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraattien puoluekouksessa ei pidetty kannatuspuheenvuoroja – Sari Essayah sai kuitenkin raikuvat aplodit

Kuva: Lehtikuva

Kristillisdemokraattien puheenjohtajana jatkaa odotetusti Sari Essayah. Asiasta päätti kristillisdemokraattien puoluekokous tänään Seinäjoella.

Istuvalla puheenjohtajalla ei ollut vastaehdokkaita. Puoluekokouksessa ei kuultu tästä syystä edes kannatuspuheenvuoroja.

Essayah on johtanut kristillisdemokraatteja kaksi vuotta. Kaudet kestävät kaksi vuotta.

Essayah sai raikuvat aplodit kokousväeltä.

Keskustelua aiheesta

Suurista puolueista SDP:ssä naiset nousevat herkimmin kuntapäättäjien huipulle, vasemmistoliiton valtuustopomoista yksikään ei ole nainen

Aiemmin viikolla kerrottiin, että kuntien valtuustoihin on valittu naispuheenjohtajia ennätyksellisen paljon. Asia kävi ilmi Kuntaliiton selvityksestä, joka kattaa kaikki Manner-Suomen 295 kunnan ykköspuheenjohtajat. Kaikkiaan 39 prosenttia valtuustojen puheenjohtajista on naisia. Naisten osuus nousi edelliseen valtuustokauteen verrattuna 11 prosenttiyksikköä.

– Naisten osuus valtuustojen puheenjohtajista on noussut jatkuvasti vuodesta 1993 lähtien, jolloin se oli 16 prosenttia. Tämän vaalikauden alussa naispuheenjohtajien osuus on saavuttanut valtuustoon valittujen naisvaltuutettujen osuuden, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoi tiedotteessa.

 

Demokraatti tilasi puoluekohtaiset tiedot Kuntaliitosta. Kun tarkastellaan tilannetta puolueittain, kuinka suuri osuus puheenjohtajapaikoista on naisilla ja miehillä, havaitaan suuria eroja puolueiden välillä. Suurista kuntapuolueista SDP:n naisilla on korkein osuus valtuuston puheenjohtajista. 65 valtuuston puheenjohtajasta lähes puolet, 48 %, on naisia. Osuus on kasvanut neljässä vuodessa peräti 16 prosenttiyksiköllä.

Keskustalla on peräti 141 valtuuston puheenjohtajaa ja heistä 38 % on naisia. Myös keskutalla naisten osuus on nousussa. Kokoomuksen 51 puheenjohtajasta 37 % on naisia, ja prosenttiosuus on kasvussa. SDP:tä korkeampaan naisten prosenttilukuun yltää vain vihreät, mutta sillä on valtuuston puheenjohtajia ainoastaan 5, joista 3 on naisia. Vasemmistoliiton erikoisuus on siinä, että sen yhdeksästä valtuuston puheenjohtajasta yksikään ei ole nainen.

 

Kunnanhallituksen puheenjohtajissa asetelma on samankaltainen. Suurista kuntapuolueista jälleen SDP:ssä naisten osuus on korkein. SDP:llä on tarjota 43 kaupunginhallituksen puheenjohtajaa, joista 42 % on naisia. Prosenttiosuus on noussut neljässä vuodessa 7 prosenttiyksiköllä.

Kokoomuksen 46 puheenjohtajasta tasan kolmannes on naisia, keskustan hulppeasta 173 kaupunginhallituksen puheenjohtajasta 27 % on naisia. Vasemmistoliiton kaikki kolme kaupunginhallituksen puheenjohtajaa ovat vuorostaan naisia, vihreiden ainoa puheenjohtaja on nainen.

Perussuomalaisilla ei ole yhtään naista kaupunginhallituksen tai -valtuuston johdossa. Kaikki kuusi paikkaa ovat miehillä.

Kaikkien valtuustojen puheenjohtajista 48 prosenttia on keskustapuolueella. Keskustan hallussa olevat puheenjohtajuudet ovat hieman vähentyneet kahdesta edellisestä valtuustokaudesta. Hallituksen puheenjohtajan paikoista puolueella on 59 prosenttia. Osuus on kasvanut kahdesta edellisestä valtuustokaudesta.

SDP:llä valtuuston puheenjohtajien osuus on 22 prosenttia ja kokoomuksella 17 prosenttia. SDP:llä osuus on hieman kasvanut, mutta kokoomuksella on pysynyt suhteellisen samana vuonna 2009 alkaneesta valtuustokaudesta.

Kokoomuksella hallituksen puheenjohtajapaikoista on 16 prosenttia ja SDP:llä 15 prosenttia. Molemmilla osuudet ovat vähentyneet vuodesta 2009.

”Tässä kokoonpanossa hallitus ei tule menemään seuraaviin vaaleihin” – Harkimo sivaltaa säälimättömästi: ”Heillä ei ole oikeastaan mitään”

Kuva: EHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimo arvioi tylyin sanankääntein kokoomuksen hallituskumppania. Hänen mukaansa ”Sininen vaihtoehto” on puolue, joka kyhättiin yhteen hätiköiden.

”Heiltä puuttuvat viesti, markkinarako ja suunnitelmallisuus. Heillä ei oikeastaan ole mitään. Heidän pääviestinsä oli alussa, että he eivät kannata Halla-ahon rasistista linjaa – jonka he olivat ennen hyväksyneet. Välillä he ovat macronilaisia ja välillä heillä on hallitusohjelma ja nyt viimeksi he ovat keksineet keskiluokan – varmaan siksi, että he olivat kuulleet jonkun analyysin, jonka mukaan Donald Trump valittiin presidentiksi keskiluokan avulla.”

Tämä näytelmä ei vielä ole loppu.

Harkimo avautuu aiheesta blogikirjoituksessaan.

”Jos olen jotain oppinut markkinoinnista ja saavutuksista ylipäänsä, niin tämän: et voi saavuttaa mitään vain vastustamalla jotakin tai jotakuta toista. Pitää olla jotain omaa. Sinisellä vaihtoehdolla omaa on tällä hetkellä vain 1,6 prosentin kannatus, joka sekin mahtuu virhemarginaaliin. Eli käytännössä heillä ei ole edes kannatusta.”

Myös Harkimo on huomannut, kuinka puolustusministeri Jussi Niinistö väläytti jo, että he voisivat mennään yhteen keskustan kanssa. Harkimon mukaan se tarkoittaisi uusia hallitusneuvotteluja.

”Yksi asia on selvä: jotain tuon uuden vaihtoehdon pitää tehdä. Tässä kokoonpanossa hallitus ei tule menemään seuraaviin vaaleihin. Tämä näytelmä ei vielä ole loppu. Ja veikkaan myös, että moni näyttelijä teki virhearvion suostuessaan rooliinsa.”

Naton laivasto-osasto vierailee Helsingissä

Naton laivasto-osasto vierailee Helsingissä kuluvan kuun lopulla. Laivasto-osasto koostuu neljästä aluksesta. Johtoaluksena toimii norjalainen fregatti Otto Sverdrup. Muut alukset ovat kanadalainen fregatti Charlottetown, portugalilainen fregatti Francisco de Almeida sekä saksalainen tankkeri Rhön.

Samalla myös Naton merikomponentin johtoesikunnan komentaja, vara-amiraali Clive Johnstone vierailee Suomessa.

Osa aluksista on avoinna yleisölle lauantaina ja sunnuntaina 26.–27. elokuuta.