Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Soininvaara vihreiden vaalipettymyksestä: ”Siinä mielessä meni paremmin”

Kari Hulkko

Vihreiden veteraanipoliitikko, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara ennakoi puolueelleen vieläkin kehnompaa menestystä aluevaaleissa. Vihreissä on eilen ja tänään ripoteltu tuhkaa ylle 7,4 prosentin kannatuksesta, joka jätti puolueen kahdeksan prosentin ääniosuuden saaneen vasemmistoliiton taakse.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Ennustin vihreille 7 prosentin tulosta. Siinä mielessä meni paremmin, Soininvaara sanoo.

Tulosta ei Soininvaaran mukaan kannata liiaksi miettiä puolueiden välillä tapahtuneiden siirtymien kautta. Pääsyyllinen on alhaiseksi (47,5%) jäänyt äänestysaktiivisuus. Toki silläkin on vaikutusta, ettei Helsingissä äänestetty lainkaan.

– Ennen kaikkea kysymys on siitä, että äänestysprosentti on matala. Se ei ollut matala tasaisesti. Muistan aikanaan, kun vihreät sai eurovaaleissa erittäin ison kannatuksen ja sanottiin, ettei sillä ole mitään merkitystä, kun äänestysprosentti oli niin matala. Nyt on päinvastainen tilanne.

Myös Soininvaara pitää aluevaalien tulosta huonona. Hän toteaa vihreiden pohjakannatuksen olleen viime aikoina jyrkässä laskussa.

– Aluevaltuustoihin tuli valituksi lähinnä vain naisia. Jos haluaa keskittyä naisten puolueeksi, kannatuskatto on aika matalalla.

– Vihreiden kannattajat nuoria ja aika terveitä. Sote-vaalit koskettavat enemmän lähellä 70 ikävuotta olevia. Jos valtuustot käsittelisivät myös päivähoitoa, tilanne olisi ollut toinen.

Vaalit menivät penkin alle myös perussuomalaisilla. Puolue sai äänistä 11,1 prosenttia mikä on kaukana mielipidemittausten lukemista. Asetelma oli perussuomalaisilla Soininvaaran mukaan vielä vihreitäkin heikompi.

– Perussuomalaiset on kanava tyytymättömyydelle. Nyt kun syrjäseudulla pelättiin vallan keskittymistä, silloin kepulainen on luotettavampi soturi kuin se, joka keskittyy bensan hintaan.

– Perussuomalaiset menettivät näissä vaaleissa noin 4 prosenttiyksikköä, mutta tosiasiassa he menettivät vain 2,5 prosenttiyksikköä, koska heidän spin offinsa VKK sai puolentoista prosentin kannatuksen.

”Helsingissä jää monta korttelia ilman valtuutettua. Ei se ole niin ihmeellistä.”

Moni suomalainen kunta jäi täysin ilman omaa edustajaa alueensa valtuustossa. Soininvaara ei tuloksesta hämmästy.

– Helsingissä jää monta korttelia ilman valtuutettua. Ei se ole niin ihmeellistä. Ei voi olla niin, että joka kunnasta tulee edustaja. Pienillä kunnilla olisi valtava yliedustus.

– Kun suositaan aluevaltuustoja kuntayhtymien sijaan, jokaisella on samankokoinen äänioikeus. Sitähän on esitetty, että jos äänestää keskustapuoluetta, ääniä pitäisi olla kolme kertaa enemmän. Ei se menisi läpi meidän perustuslaista.

Soininvaara kuitenkin näkee vaalijärjestelmässä alueellisen edustavuuden kannalta kehitettävää.

– Jotkut tulevat valituksi kymmenkertaisella äänimäärällä toisiin verrattuna. Alueiden edustus on sattumasta kiinni. Turkulaiset olisivat saneet vielä isomman edustuksen, jos he kaikki eivät olisi äänestäneet Aki Lindéniä.

– Yleensä keskuskaupungit kärsivät tästä. Voitaisiin tehdä tasaavia järjestelmiä, mutta ymmärtäisivätkö äänestäjät sen jälkeen miten tulos määräytyy?

Entisenä vihreiden puheenjohtajana Soininvaara yrittää pidättäytyä neuvomisesta. Kaikki entiset puheenjohtajat eivät samanlaista linjaa ole noudattaneet. Jotakin hänkin sanoo.

– On käynyt niin, että kun vihreät oli koulutettujen kaupunkilaisten ei-oikeistolaisten valtapuolue, tätä kannatusta on nyt menetetty erittäin paljon. Pidän tätä identiteettipolitikkaa hyvin arveluttavana, mutta kuten sanottua nykymaailmassa sillä pärjää. Minua se ei ilahduta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE