Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Somevaikuttajien osakevaihtojärjestelyt puhuttivat – nyt tuli lisää tietoa

LEHTIKUVA / EELIS BERGLUND

Finnwatchin uusi tutkimusartikkeli tarkastelee osakevaihtojärjestelyjen yleisyyttä Verohallinnon ennakkoratkaisutilastojen avulla.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Somevaikuttajien myötä julkiseen keskusteluun nousseita osakevaihtojärjestelyjä on suunniteltu vuosittain noin 500-600 kappaletta, ja määrät ovat olleet viime vuodet kasvussa, Finnwatch kertoo.

– Osakevaihtoja koskevien ennakkoratkaisujen suuri määrä yllätti: noin joka viides kaikista Verohallinnon antamista ennakkoratkaisuista on vuosina 2020-2022 liittynyt osakevaihtoihin, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen sanoo tiedotteessa.

Osakevaihtojärjestelyt ja niihin liittyvä mahdollisuus minimoida omistajayrittäjän osinkoverotusta nousivat esiin Finnwatchin syyskuussa julkaisemassa tutkimuksessa. Tutkimuksessa käytiin läpi kolme tapausesimerkkiä somevaikuttaja-alalta.

Finnwatch arvioi tuolloin, että veroetuja tavoittelevia osakevaihtojärjestelyjä toteutetaan monilla muillakin aloilla, ja että määrät ovat kasvussa. Verohallinnon tilastot osakevaihtoihin liittyvien ennakkoratkaisujen kokonaismääristä vahvistavat käsitystä. Järjestelyjen tarkoitusperät eivät kuitenkaan käy tilastoista ilmi, ja luvut pitävät sisällään myös muussa kuin osinkoverojen minimointitarkoituksessa suunnitellut järjestelyt. Finnwatch toivoo hallitukselta selvitystä ilmiön laajuudesta.

– Riski siitä, että osakevaihdoista aiheutuu yhteiskunnalle vuosittain miljoonien eurojen veromenetykset, on järjestelyjen kokonaismäärien perusteella ilmeinen. Vielä suurempi yhteiskunnallinen epäkohta on se, että järjestelmä kohtelee verovelvollisia epätasa-arvoisesti, Hietanen sanoo tiedottteessa.

VAIKKA osakevaihto on verrattain yksinkertainen yritysjärjestely, moni yritysomistaja toteuttaa sen Finnwatchin mukaan verokonsultin avustamana. Finnwatch kävi läpi myös veroneuvontaa harjoittavien yritysten verkkosivumateriaaleja sekä lähetti aihetta koskevan kyselyn valituille palveluntarjoajille.

– Useat verokonsultointia harjoittavat tahot esittelevät asiakkailleen osakevaihdolla saatavia veroetuja ja tarjoavat palveluita järjestelyjen toteuttamiseksi, Hietanen toteaa.

Tietoa toteutettujen järjestelyjen määristä ei kuitenkaan konsulteilta saatu. Esimerkiksi Suomen suurimpiin konsulttitaloihin kuuluvat niin sanotut Big 4 -yhtiöt (KPMG, Deloitte, EY ja PwC) eivät kertoneet toteuttamiensa osakevaihtojärjestelyjen määriä. Pwc ei vastannut lainkaan Finnwatchin kyselyyn.

– Hallituksen tulisi käynnistää selvitys osakevaihtoja koskevan lainsäädännön korjaamiseksi, Hietanen toteaa.

Finnwatch katsoo, että tarkoituksenmukaisin ratkaisu olisi muutoinkin osinkoverohuojennuksen korjaaminen. Sen mukaan osakkeiden arvostukseen ja nettovarallisuuslaskentaan pohjaavat täsmäratkaisut voisivat kuitenkin toimia hyvänä väliaikaisratkaisuna, mikäli ne on mahdollista toteuttaa teknisesti, ja osinkoverojärjestelmän uudistamisesta ei päästä pikaisesti sopuun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE