Politiikka

Sote-kapina leviämässä seuraavaksi Etelä-Pohjanmaalle? SDP:n kansanedustaja: ”Väki kasaan”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n kansanedustaja Harry Wallin esittää, että Etelän-Pohjanmaan kuntapäättäjät ja virkamiehet kutsuttaisiin kokoon käsittelemään eduskunnassa käsiteltävänä olevaa sote-uudistusta.

Useat maakunnan kuntajohtajat ovat ilmaisseet Wallinille huolensa uudistuksen vaikutuksista. Kiireessä tehdyn valmistelun uskotaan johtavan vaikeuksiin lakien täytäntöönpanossa.

”Mielestäni maakunnasta kuuluva huoli pitää ottaa tosissaan ja kerätä väki kasaan pohtimaan ongelmia pääkaupunkiseudun tapaan.”

Pääkaupunkiseudun kaupungit totesivat juuri valtuustojen hyväksymässä yhteisessä lausunnossaan sote- ja maakuntauudistuksesta, ”että eduskunnan käsiteltävänä oleva maakunta- ja sote-uudistus ei riittävästi toteuta sille asetettuja tavoitteita, eikä ehdotuskokonaisuutta tule esitetyssä muodossa hyväksyä”.

Erityisen synkän kuvan lausunto antaa kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluille:

”Maakunta- ja sote-uudistuksessa on unohdettu asiakaslähtöisyys, jonka vuoksi palvelujen yhteensovittamisen haasteet ovat merkittävät.”

”Maakunnalla ei ole käytännössä mahdollisuuksia ohjata tai valvoa palveluntuottajan toimintaa koko tuotantoketjussa siten kuin olisi asukkaiden hyvinvoinnin ja terveydenhoidon kokonaisvastuun osalta tarpeen.”

Ei ihmisiä kiinnosta hallinto- tai rahoitusmallit, vaan se että hoitoon pääsee, kun on tarvetta.

Eduskunnan hallintovaliokunnan oppositioedustajat totesivat lausunnossaan rahoituksen, tai pikemminkin sen riittämättömyyden, olevan hallituksen mallissa ongelmallinen. Maakunnille valtion kautta tuleva rahoitus ei tule riittämään ilman asiakasmaksujen korotuksia tai palveluiden leikkauksia.

”Eduskunnassa uudistusta yritetään nyt kiirehtiä esitystä hallituksen taholta. Eri valiokunnissa on asiantuntijakuulemisiakin karsittu, että välttämättömimmät lait saadaan voimaan ennen syksyksi suunniteltuja maakuntavaaleja. Ei näin suurta uudistusta saa tehdä hätiköiden runnomalla, vaikka soten kanssa on painittu jo pitkään”, toteaa Wallin tiedotteessaan.

SDP:n Pohjanmaan piiri totesi aiemmin keväällä, ettei hallituksen esittämä malli tule saavuttamaan tavoitteitaan eli paranna palveluiden saatavuutta, pienennä terveyseroja tai hillitse kustannusten kasvua. SDP:n piiri korosti että toisissa osissa maata on järkevää hoitaa palvelut kokonaisuudessaan maakunnan tasolla, toisaalla vastuuta vähintään palveluiden tuotannosta on järkevää jakaa myös kunnille. Maakunnissa tähän mennessä tehty valmistelu voidaan joka tapauksessa hyödyntää palveluiden kehittämiseksi.

”Kyseessä ovat ihmisten peruspalvelut, ne tulee järjestää kunnolla. Ei ihmisiä kiinnosta hallinto- tai rahoitusmallit, vaan se että hoitoon pääsee, kun on tarvetta, seinäjokinen Wallin sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat