Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Sote menee eteenpäin, mitä sanovat vihreät ja vasemmistoliitto maakuntaverosta nyt? – ”Jos ei nyt mattoa kukaan vedä alta, kyllä minä vihreää nappia painan”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Vasemmistoliiton Katja Hänninen puhumassa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 19. toukokuuta 2021.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänään valmiiksi sote-mietintönsä, joka lähtee nyt pikavauhtia eduskunnan täysistunnon käsittelyyn. Vuositolkulla usean hallituksen aikana eduskunnassa vatvottu sote-uudistus on vihdoin menossa läpi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Maakuntaverosta valiokunta ei kuitenkaan linjannut, koska siitä ei ole hallituksen esitystä eduskunnassa.

Ennen kuntavaaleja maakuntavero nousi otsikoihin, kun hallituksen sisältä etenkin vasemmistoliitto ja vihreät painottivat voimakkaasti, että ei tule sotea ilman maakuntaveroa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esimerkiksi kertoi Iltalehdelle, että vasemmistoliitto ei aio äänestää eduskunnassa sote-uudistuksen hyväksymisen puolesta, ellei ole varmuutta siitä, että maakuntavero ja sen vaatima lainsäädäntö toteutuvat tällä vaalikaudella.

Nyt sote on kuitenkin menossa eduskunnassa eteenpäin kuin juna.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, vihreiden valiokuntavastaava Noora Koponen toteaa tänään Demokraatille, että vihreät on valmis viemään sote-uudistusta eteenpäin.

– Samaan aikaan odotamme että pidämme yhteisestä hallituspuolueiden sopimuksesta kiinni, että maakuntaverolla on selvät askelmerkit siinä vaiheessa, kun sote hyväksytään. Se on edelleen meille asia, jonka täytyy kulkea sote-paketin käsittelyn rinnalla, Koponen sanoo.

Koposen mukaan selvistä askelmerkeistä odotetaan vielä tarkennusta.

– Tämä on ministeriön päädyssä ymmärtääkseni valmistelussa. Ministeri (Sirpa) Paatero (sd.)  yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa valmistelee asiaa. Odotamme selvää pohjaa ja suuntaa siitä, missä aikataulussa ja millä tavalla tämä hanke lähtee etenemään, Koponen toteaa maakuntaverosta.

”Kyllä minä sen nyt näin näkisin, että me äänestämme sen puolesta.”

Vasemmistoliiton kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Katja Hänninen sanoo hänkin, että maakuntaverosta on hallituspuolueiden yhteinen linjaus.

– Uskon, kun pääministerikin on todennut suorassa lähetyksessä vaalien puheenjohtajatentissä ja sanoi, että maakuntavero on sovittu ja valmistellaan vielä täällä hallituskaudella. Ei varmaan voimaan tule vielä tällä hallituskaudella, mutta valmistellaan kuitenkin. Uskon ja luotan siihen, Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan maakuntaveron tuoma oma rahoitus on edellytys sille, että hyvinvointialueiden päätöksentekokyky on riippumatonta.

– Maakuntavero vastaa siihen ongelmaan parhaiten ja on demokraattisesti toteutettavissa. Valmistelu on sillä tavalla kesken, että sitten aikoinaan varmaan käydään tästäkin syvällisempää keskustelua ja täytyykin käydä.

– Mikä virka vaalilla valituilla maakuntavaltuutetuilla olisi, jos ei olisi verotusoikeutta? Hänninen kysyy.

Hän sanoo, että nyt on sote-paketti tulossa valmiiksi ja edetään askel kerrallaan.

– Lupaus on selkeä ja hallituspuolueidenkin välillä yhteinen sopimus, että maakuntavero sisältyy kokonaispakettiin ja sitä valmistellaan.

Eli vasemmistoliitto äänestää soten puolesta?

– Kyllä minä sen nyt näin näkisin, että me äänestämme sen puolesta. Kyllä meidän puolto on ollut koko ajan ehdollinen, että maakuntaveron täytyy sisältyä kokonaisuuteen. Luotamme siihen, että se pitää, mitä on yhdessä sovittu.

– Jos ei nyt mattoa kukaan vedä alta, kyllä minä vihreää nappia painan, Hänninen sanoo.

Maton vetämisellä alta hän viittaa siihen, jos hallituskumppaneilta tulisi tieto, ettei maakuntaveroa tarvita tai valmistella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE