Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

SOTE-uudistus tarvitsee ihmisen huomioimista

SOTE-uudistusta yritetään vielä hallituksen viime metreillä viedä läpi vaikka siinä on monia valuvikoja, joita ei välttämättä pystytä jatkossa täysin korjaamaan. Sen sijaan että olisi lähdetty pohtimaan mitä potilas tai asiakas tarvitsisi, on uudistuksella nykymuodossaan aivan muut vaikuttimet.

Antti Väänänen

Moititaan julkisen puolen SOTE-kulujen kasvua, mutta ulkoistuksen myötä ollaan valmiita laittamaan siihen enemmän rahaa. Samaa käytäntöä on toki tällä hetkellä niin kunnissa kuin kuntayhtymissäkin: ulkoistuksiin ollaan valmiina käyttämään rahaa, muttei resurssien parantamisen olemassa olevassa toiminnassa.

Kunnat ja kuntayhtymät ovat yrittäneet tulla toimeen mahdollisimman pienellä SOTE-työntekijämäärällä. Tästä aiheutunutta hoidonsaatavuusongelmaa on sitten mieluummin paikattu kalliilla keikkatyöntekijöillä kuin panostamalla pysyviin työntekijöihin. Erikoissairaanhoidon kulujen nousun taustalla on osaltaan kuntien riittämätön resursointi perustason palveluihin. Potilasta ei esimerkiksi saada jatkohoitoon kunnan puolelle, tai koulukuraattorien ja -psykologien vähyyden vuoksi ajaudutaan erikoissairaanhoidon asiakkaaksi.

Rahat tulisi käyttää siten että ne hyödyttäisivät potilasta/asiakasta, eivätkä suuria kansainvälisiä sijoitusyhtiöitä. Pienet ja keskisuuret yritykset jäisivät myös näissä suunnitelmissa nykyistä huonompaan asemaan.

Lääkäripulaa esitetään syyksi siihen, etteivät potilaat pääse hoitoon. Lääkäripulaa ei ole siellä, missä työpaikka on pystytty pitämään houkuttelevana. Muiden SOTE-ammattilaisten pulasta ei juurikaan puhuta, mutta myös sitä esiintyy meillä Lapissakin. Henkilökunnan riittävä resursointi vaikuttaa työpaikan houkuttelevuuteen kaikille ammattiryhmille. Myös hyvään johtamiseen ja työpaikan ilmapiiriin pitää panostaa. Työntekijöitä saadaan kun asiat hoidetaan kuntoon, tähän SOTE-uudistus ei nykymuodossaan ole ratkaisu vaan pikemminkin ongelman lisääjä. Resursoinnin oikeellisuudella saadaan SOTE toimimaan paremmin.

Julkisessa terveydenhuollossa on lisätty potilaan yhteydenottomahdollisuuksia terveydenhuollon ammattilaiseen muun muassa puhelinneuvonnan parantamisella ja pikapoli-tyyppisillä ratkaisuilla. Näidenkin toimivuuden ratkaisevat kuitenkin resurssit. Ensimmäisen kontaktin ei tarvitse olla lääkäri, mutta lääkärikontakti olisi saatava ilman turhia viivytyksiä, silloin kun se on tarpeen.

SOTE-uudistuksessa ollaan siirtämässä julkista rahaa yksityispuolelle ja sitä kautta jopa ulkomaisille sijoitusyhtiöille. Suurimmat vastuut jätetään julkiselle, esimerkiksi päivystyksen ylläpito. Ei ole mietitty miten jatkossa päivystyksen ylläpito voidaan järjestää taloudellisesti uudella pirstaloituneella SOTE-kentällä. Suunniteltu malli tulee erityisen kalliiksi Lapille.

Lisää rusinoita pullasta yksityiselle puolelle on vielä otettu käsittelyyn, kun on suunniteltu kiireettömien leikkauksien, potilassiirtojen ja ensihoidon siirtämistä yksityisille. Näistä kiireettömien leikkauksien siirto on erityisen eriskummallinen siitäkin näkökulmasta, että viime vuoden alusta anestesiaa ja leikkaus- saliolosuhteita edellyttävät leikkaukset kiellettiin aluesairaaloilta, joilla ei ole ympärivuorokautista päivystystä. Lisäksi keskussairaaloille hoidettavaksi jäisivät myös yksityissairaaloiden aiheuttamien komplikaatioiden hoito.

Tulisikin miettiä miten saamme potilaille ja asiakkaille palvelut ja hoidot järjestettyä nykyistä sujuvammin kustannustehokkaasti.  Nykyisillä hallituksen suunnitelmilla ei tähän päästä, vaan tuloksena on vain hyvinvointiyhteiskunnan rapautuminen, koska rahat eivät tule mitenkään riittämään ilman maksujen korotusta tai muita heikennyksiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE