Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Lohi haluaa selvittää terveydenhuollon työnantajan oikeutta saada tieto työntekijän koronarokotuksesta – “He haluaisivat suojella asiakkaitaan”

iStock

Lääkäriliiton mukaan terveydenhuollon työnantajalla tulisi olla oikeus tietää, onko työntekijä ottanut koronarokotteen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat eilen.

Nykytilanteessa työnantaja voi tiedustella, onko työntekijällä rokotussuoja kunnossa, mutta työntekijällä ei ole velvollisuutta antaa vastausta.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Kati Myllymäen mukaan olisi hyvä, jos työpaikoilla voitaisiin ottaa käyttöön niin sanottu koronapassi.

– Mielestäni asian selvittämiseen pitäisi löytyä lainsäädännöllinen keino, Myllymäki sanoi Helsingin Sanomille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) tuntuu olevan pitkälti samoilla linjoilla Lääkäriliiton kanssa.

Hän sanoi tänään Demokraatille eduskunnassa, että joillakin toimialoilla työnantajan olisi tärkeä tietää, onko työntekijän rokotussuoja kunnossa.

– Olen törmännyt keskusteluihin, joissa muun muassa terveydenhuollon ammattilaisten osalta ja esimerkiksi apteekkisektorilla työnantajat ovat aika voimattomia. He haluaisivat suojella asiakkaitaan, mutta jos heillä ei ole tietoa, onko henkilö rokotettu vai ei, he eivät voi tehdä sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Minusta tällainen tieto voisi olla kyllä tarpeen työnantajalle, mutta ei se helppo kysymys ole, Lohi toteaa.

Hän muistuttaa, että asiaan liittyvät yksityisyydensuojakysymykset kuten yksityisten terveystietojen julkisuus.

– Sen sijaan voi sanoa suoraan, että en äkikseltään kyllä lähde kannattamaan sitä, että lähdettäisiin laajentamaan koronapassia työpaikoille ja edellytettäisiin niin kuin Italiassa, että töihin mennäkseen pitää olla koronapassi. Minusta se menee vähän liian pitkälle, Lohi jatkaa.

Kysymys kuuluu, miten sitten käytännössä esimerkiksi terveydenhuollon työnantaja saisi tiedon, onko työntekijä koronarokotettu.

– Käytännössä tietenkin vaihtoehto on se, että kysytään ja vastataan tai sitten niin, että pyydetään näyttämään koronapassia, josta käy ilmi, onko täysi rokotesarja, onko sairastanut taudin tai onko tuore testitulos. Mutta ei tämä ihan yksinkertainen asia ole, koska siinä selviää terveystietoja, Lohi sanoo.

Jos työnantajalle tulisi oikeus tietää työntekijänsä koronarokotuksesta, Lohi pitää välttämättömänä, että asia säädettäisiin laissa.

– Jos tällainen haluttaisiin, kyllä se pitäisi sitten laissa olla. Nykyinen lainsäädäntö minusta ei sitä mahdollista. Se mahdollistaa sen, että työnantaja kysyy, mutta se ei velvoita työntekijää vastaamaan.

Kysymykseen, pitäisikö työntekijän vastaamaan velvoittava laki säätää, Lohi toteaa, että asia kannattaa selvittää.

– Tietenkin pitää katsoa, mihin suuntaan tämä epidemia menee. Jos epidemia on hiipumaan päin ja rokotuskattavuus kasvaa, ei kannata lähteä sitten kovin radikaaleihin lainsäädäntötoimiin, mutta en haluaisi poissulkea sitä. Pitää katsoa, mikä on tarve.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE