Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sote-valiokunta hyväksyi mietinnön translaista – hallituspuolue keskusta vastusti

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.).

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on hyväksynyt translakia koskevan mietinnön. Hallituksen esitys voitti äänin 11-5.

Simo Alastalo

Demokraatti

Esitystä vastustivat hallituspuolue keskustan ja opposition perussuomalaisten edustajat. Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustajat äänestivät esityksen puolesta.

Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan mietintöön tehtiin yksi pykälämuutos ja siihen lisättiin kaksi lausumaa.

– Toinen (lausuma) koskee alaikäisiä transhenkilöitä ja toinen koskee urheilua. Pykälämuutos, minkä valiokunta hyväksyi koskee sitä, että jos ollaan muuttamassa toisen tai useamman kerran sukupuolta, edellisestä muutoksesta pitää olla kulunut vähintään yksi vuosi ellei ole jotakin erityisiä perusteita, Lohi kommentoi valiokunnan ovella eduskunnassa torstaina.

PERUSSUOMALAISTEN ja keskustan edustajat jättivät mietintöön kaksi vastalausetta.

– Historiallinen päivä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta, valiokunnan jäsen Ilmari Nurminen (sd.) hehkutti Twitterissä.

Vihreiden Noora Koponen luonnehti mietinnön hyväksymistä valtavan suureksi helpotukseksi.

– Olemme todella onnellisia siitä, että meillä on Suomessa uusi ihmisoikeuksia ja transsukupuolisten henkilöiden itsemääräämisoikeuksia kunnioittava lainsäädäntö. Toivottavasti isossa salissa tästä tulee totta.

– Erityisen hienoa on, että valiokunta on myös lausunut siitä, että jatkossa transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edellytyksiä tulee kehittää ja viedä eteenpäin, Koponen sanoi.

KOKOOMUKSEN vaatimasta pykälämuutoksesta löydettiin Koposen mukaan hyvässä yhteisymmärryksessä keskitie.

– Tärkeää on, että pykälässä ei ole sellaisia kirjauksia, josta voitaisiin tulkita, että lakimuutoksen lopputulemaan suhtaudutaan epäilevästi.

Koposen mukaan vihreät ei ole vastustanut pykälämuutoksia, kunhan muutokset aidosti tukevat transihmisten itsemääräämisoikeutta.

– Tänään saatiin hyvä lopputulos, Koponen sanoi.

Valiokunnan varapuheenjohtajan Mia Laihon (kok.) mukaan mietinnön tekstissä huomioidaan myös kokoomuksen esillä pitämät reserviläisyyshuolet. Reservissä on Laihon mukaan oikeus olla vaikka olisi korjannut sukupuolensa.

– Jos on käynyt miehenä armeijan. Lähtökohtaisesti on oikeus toimia myös reservissä ja jos tarvitsee muutosta asevelvollisuuslakiin, niin sitten se tulee jatkossa tehdä.

LAIHON mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä käy vielä keskustelun siitä, miten ryhmä menettelee translain äänestyksessä eduskunnan täysistunnossa.

– Kyllähän tämä asiana voi olla vaikea ja ihmisille tietynlainen omantunnon kysymys.

Seuraavaksi mietintö siirtyy eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi, joka äänestää translain hyväksymisestä. Täysistuntokäsittelyn aikataulusta ei ole toistaiseksi tietoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE