Kolumnit

Sote vie veroeurot Suomesta – ”Oppositiojohtajana Juha Sipilä paheksui jyrkästi veronkiertoa”

Suomen suurimpien yksityisten terveysyritysten aggressiivinen verosuunnittelu on suututtanut veronmaksajia jo vuosia. Luulisi siis, että hallitus varmistaisi Suomen terveysjärjestelmää yksityistäessään, etteivät eurot karkaa veroparatiiseihin.

Mutta ei.

Hallitus ei puutu itse verosuunnitteluun millään tavoin ja lakiluonnoksen edellyttämä veroraportointi on täysin riittämätön. Sote-yhtiöiltä vaaditut tiedot ovat suurimmalta osiltaan jo nykyään julkisia, eikä niiden pohjalta pysty arvioimaan verosuunnittelua.

Tiedot annetaan vain Suomen yhtiöistä, vaikka verot minimoidaan konsernin kansainvälisellä tasolla. Voittoja esimerkiksi siirretään tytäryhtiöihin matalamman verotuksen maihin.

SDP esittää, että jokaisen myös Suomen ulkopuolella toimivan sote-yrityksen on julkistettava maakohtainen veroraportti konsernitasolla. Suurimmat yritykset toimittavat vastaavat raportit viranomaisille EU-direktiivin perusteella ensi kertaa tänä vuonna.

Yritysten tulee lisäksi julkistaa konsernitilinpäätös ja tiedot konsernirakenteesta sekä esittää lista suurimmista omistajista ja kuvaus omistusjärjestelystä.

Erityisesti on puututtava korkokikkailuun, jolla kolme suurta sote-yritystä on aiemmin minimoinut Suomeen maksettavia veroja.

Oppositiojohtajana Juha Sipilä paheksui jyrkästi veronkiertoa. Hänen hallituksensa on kuitenkin suosinut verokikkailua ja omaisuuden pimittämistä – täysin vastoin EU:ssa nopeasti tiukentunutta linjaa.

Hallitus osallistui varsin haluttomasti EU:n veronkiertodirektiivin valmisteluun viime vuonna. Se pitää siirtää mahdollisimman velvoittavassa muodossa Suomen lainsäädäntöön vuoden 2018 loppuun mennessä.

Myös sote-yritysten verosuunnitteluun on puututtava aktiivisemmin. Ruotsin kokemukset osoittavat, että silloin pienten kotimaisten sote-yritysten kilpailuasema paranee. Erityisesti on puututtava korkokikkailuun, jolla kolme suurta sote-yritystä on aiemmin minimoinut Suomeen maksettavia veroja.

Me taistelemme sen puolesta, että sote-uudistuksen voittajia ovat ihmiset, eivät kansainväliset pääomasijoittajat. Ja että palvelut paranevat, eivätkä osingot.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat