Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Star Trek -legenda pääsee oikeasti avaruuteen: ”Olemme vasta alussa, mutta kuinka ihmeellinen tämä alku onkaan”

LEHTIKUVA / AFP
William Shatner kuvassa toinen vasemmalta.

Legendaarisessa scifi-sarja Star Trekissä kapteeni Kirkiä esittänyt William Shatner lentää tänään avaruuteen kaikkien aikojen vanhimpana astronauttina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kanadalainen Shatner, 90, lähtee lennolle Blue Origin -yhtiön New Shepard -raketin kyydissä. Texasin Van Hornista Suomen aikaa kello 17 tapahtuvaa laukaisua siirrettiin päivällä kovien tuulien takia.

Shatner ja kolme muuta astronauttia viettävät avaruudessa painottomassa tilassa noin 10 minuuttia ennen kuin heidän aluksensa palaa maahan laskuvarjojen varassa.

Lento on samanlainen kuin Blue Originin ensimmäinen miehitetty avaruuslento heinäkuussa. Tuolla lennolla oli mukana myös yhtiön perustaja, maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva Amazon-moguli Jeff Bezos.

Lentoa pidettiin tärkeänä virstanpylväänä lapsenkengissä olevalle avaruusturismisektorille, jolla Blue Origin kilpailee toisen miljardöörin Richard Bransonin Virgin Galactic -yhtiön kanssa. Keskiviikon lennon miehistöstä kaksi on maksavia asiakkaita. Lippujen hintoja ei ole julkistettu.

-  Olemme vasta alussa, mutta kuinka ihmeellinen tämä alku onkaan, ja kuinka erityistä on olla osa tätä alkua, Shatner sanoi videoviestillään.

Shatner sementoi paikkansa televisiohistoriassa esittämällä pääosaa 1960-luvun alkuperäisessä Star Trek -sarjassa, jossa kapteeni James T. Kirkin johtaman Enterprise-aluksen miehistö tutki avaruuden tuntemattomia kolkkia. Gene Roddenberryn luomalla sarjalla on ollut suuri vaikutus populaarikulttuuriin. Se on poikinut useita elokuvia ja spin-off-sarjoja sekä intohimoisen fanikulttuurin.

Star Trek -faneihin kuuluu myös Bezos, joka on kertonut Amazonin Alexa-virtuaaliavustajan saaneen innoitusta Star Trekin puhuvasta tietokoneesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE