Nyheter

Storbjörk: Alla familjer är vinnare i familjeledighetsreformen

Istock
Jacob Storbjörk påminner om vikten av att fler pappor tar ut familjeledighet, ett av målen med regeringens nya familjeledighetsreform.

Idag presenterades regeringens familjeledighetsreform, som innebär att antalet inkomstrelaterade stödmånader ökar från nuvarande cirka 11.5 månader till cirka 14 månader. Båda föräldrarna kommer härefter ha rätt till 164 dagar av föräldradagpenning. Av den egna kvoten kan högst 69 dagar överföras till en annan förälder.

ABL

 

Finlands svenska socialdemokraters 1:a vice ordförande Jacob Storbjörk gläds över reformen.

 

– Alla familjer är vinnare i denna reform. Närvarande föräldrar ger trygghet och närhet åt våra barn. Det att fler pappor skulle ta ut familjeledighet, speciellt de som inte gör det alls i detta skede är viktigt för papporna själva och för barnen. Reformen stärker således också jämställdheten genom att ge både föräldrarna bättre möjligheter till familjeledighet och att återvända till arbetslivet, säger Storbjörk i ett pressmeddelande.

 

 

Han lyfter också upp att en gravid förälder dessutom får en egen dagpenningsperiod på cirka en månad innan föräldradagpenningen börjar. Förmånerna utformas också så att de lämpar sig lika för alla familjeformer och att ensamförsörjaren får tillgång till båda föräldrarnas dagpenningskvot. Reformen beaktar också amningsrekommendationer.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE