Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

STT: Kännyköiden käytön rajoitus peruskouluissa on ollut esillä hallitusneuvotteluissa

LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

STT:n tietojen mukaan peruskoulujen kännykkäkielto on ollut esillä hallitusneuvotteluissa. Hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat pyytäneet aiheesta lisätietoja asiantuntijoilta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Taustalla on todennäköisesti tarve lain tasolla täsmentää ja rajata vahvemmin oppilaiden oikeutta käyttää kännykkää koulupäivän aikana.

STT:llä ei ole tiedossaan, ketkä neuvottelijoista tukevat kännykkäkieltoa kouluihin, mutta ajatus oli esillä perussuomalaisten koulutuspoliittisissa vaalilinjauksissa. Puolueen linjauksen mukaan puhelimien pitäisi pysyä repussa koko koulupäivän.

Perussuomalaisten mukaan monet lapset ovat addiktoituneita puhelimiin ja muihin laitteisiin.

-  Tämä pitää ymmärtää ja koulutyö rauhoittaa muille metodeille. Vähemmän pelillisyyttä, vaaliteeseissä sanotaan.

Muiden hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden eli kokoomuksen, RKP:n ja kristillisdemokraattien vaaliohjelmissa ei oteta kännykkäkieltoon kantaa.

KOULUT voivat nykylainsäädännönkin puitteissa kieltää järjestyssäännöissään kännykän häiritsevän käytön oppituntien aikana. Oppilas voidaan määrätä pitämään kännykkä pois näkyvistä esimerkiksi repussa äänettömällä.

Koko koulupäivän kattavaa kieltoa ei voi kuitenkaan nykyisen lainsäädännön nojalla asettaa. Opetushallitus (OPH) on tehnyt kouluille ohjeet kännyköiden käyttöön liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista koulussa.

OPH:n mukaan välitunneilla mobiililaitteen käyttöä ei voida kokonaan kieltää. Koulu voi suosittaa, että välitunnilla tehdään jotain muuta kuin käytetään mobiililaitetta.

Jos koulu rajoittaa kännykän käyttöä välitunnilla, koulun on huolehdittava, että oppilaalla on tarvittaessa mahdollisuus esimerkiksi ottaa yhteyttä huoltajaansa tai hoitaa henkilökohtaisia asioitaan, joita ei voi siirtää myöhemmäksi. Nykyisen lain nojalla koulu ei voi esimerkiksi velvoittaa oppilaita laittamaan puhelimia koko päiväksi kännykkäparkkiin.

Kansalaisaloite.fi-palvelusta löytyy myös aloite, joka tähtää älypuhelimien käytön rajoittamiseen peruskouluissa. Oppilaiden puhelimet pidettäisiin suljettuina oppituntien ja välituntien aikana, poikkeustilanteita lukuun ottamatta.

Aloitteessa ehdotetaan myös nykyistä yhtenäisempiä kännykkäsääntöjä kouluille. Kansalaisaloitetta on tähän mennessä kannattanut reilut 26  000 suomalaista.

“Minulle ei ole ihan täysin avautunut, että mitä lisää he ovat tuomassa sillä lainsäädännöllä.”

MYÖS toimitusministeristön opetusministeri Li Andersson (vas.) huomautti, että kännyköiden esilläpito voidaan kieltää järjestyssäännöissä jo nyt. Opettaja voi myös ottaa kännykän pois oppilaalta, jos se on säännöistä huolimatta esillä ja häiritsee opetusta, Andersson sanoi.

-  Minulle ei ole ihan täysin avautunut, että mitä lisää he ovat tuomassa sillä lainsäädännöllä, hän vastasi tiedotustilaisuudessa lauantaina kysymykseen asiasta.

Andersson huomautti, että koulun järjestyssäännöissä voidaan myös ottaa huomioon oppilaan ikä, jolloin esimerkiksi yläkoulun ja alakoulun oppilaille voi olla erilaiset kännykkäsäännöt.

Hän totesi myös, että jos asiaa halutaan viedä lainsäädännöllä eteenpäin, olisi hyvä pohtia valvontaan liittyviä kysymyksiä.

-  Kuka valvoo? Onko se opettajien työtä? Mitä tapahtuu, jos joku sitten rikkoo sitä lakia?

Anderssonin mielestä kaikkein tärkein opetusministerin toimialaan liittyvä asia hallitusneuvotteluissa on oppimisen tuen korjaaminen. Kokonaisuudistus aloitettiin viime vaalikaudella varhaiskasvatuksesta, ja lainsäädännön muutostarpeista tehtiin laaja asiantuntijaselvitys.

-  Olen tätä myöskin hallitustunnustelija Orpolle nostanut esille meidän kahdenvälisissä keskusteluissa, että tämän pitäisi minun mielestäni olla se ykkösprioriteetti koulutuspolitiikan osalta, Andersson totesi.

Saila Kiuttu, Viivi Salminen, Terhi Riolo Uusivaara / STT

Muokattu klo 15.54: uutiseen täsmennetty, että jo nyt voidaan kieltää kännykän häiritsevä käyttö. Täydennetty Anderssonin kommentein.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE