Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

STTK kannattaa luottamusmiesten aseman vahvistamista lakisääteisesti

Nousussa
STTK:n johtaja Minna Ahtiainen.

Teollisuuden palkansaajien (TP) tuoreen raportin kyselyyn vastanneista luottamusmiehistä yli puolet kannattaa luottamusmiehen aseman vahvistamista lainsäädännöllä. Tätä kannattaa myös palkansaajakeskusjärjestö STTK.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

TP julkaisi keskiviikkona raportin luottamusmiehistä 2020-luvun työpaikoilla. Raportin on laatinut oikeustieteen tohtori Jaana Paanetoja. Raporttia varten toteutettiin myös kysely, jossa luottamusmiehet kertovat roolistaan ja vaikutusmahdollisuuksistaan, sekä arvioivat järjestelmän toimivuutta ja yhteistyötä työnantajan kanssa.

Kyselyyn vastasi 587 luottamusmiestä toukokuussa 2022. Vastaajista 57 prosenttia oli sitä mieltä, että luottamusmiehen valinnasta pitäisi Suomessa säätää lailla.

– Myös STTK kannattaa luottamusmiesten aseman vahvistamista lakisääteisesti, johtaja Minna Ahtiainen kiteyttää tiedotteessa.

TP:n raportin perusteella luottamusmiesten yhteistyö työpaikoilla on sujuvaa ja toimenkuva paljon työehtosopimuksissa ja laissa säädettyä laajempi. Luottamusmies on työpaikan vastuunkantaja, tuki ja turva, jonka puoleen käännytään inhimillisen elämän monenlaisissa ongelmakohdissa.

Raportti pohtii luottamusmiehen aseman muutosta, kun sopimusjärjestelmä on hajautunut. Tulevaisuudessa luottamusmiehillä voi olla valvottavanaan entistä enemmän yksilöllisiä ja työpaikkakohtaisia määräyksiä.

– Siksi on tärkeää, että työpaikkatasolla solmittavien työehtosopimusten lisääntyminen otetaan huomioon luottamusmieskoulutuksissa ja luottamusmiehen toimintaedellytysten tukemisessa. Oma liitto on tässä tärkein toimija, Ahtiainen sanoo.

STTK muistuttaa, että yhteistyö luottamusmiesten ja työnantajien välillä edellyttää avoimuutta ja kompromisseja, joita tehdään puolin ja toisin.

– Tästä kumpuaa osapuolten välinen keskinäinen luottamus, joka kantaa erimielisistä asioista neuvoteltaessa aina paikalliseen sopimiseen saakka.

STTK:n viime syksynä toteuttamassa kansalaiskyselyssä kysyttiin myös kansalaisten näkemyksiä luottamusmiehen asemasta. 76 prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että luottamusmiehen asemaa työntekijän oikeuksien valvojana on parannettava.

– Kyselyn tulokset vahvistavat TP:n raportissa piirtyvää kuvaa luottamusmiehistä työpaikan vastuunkantajina, Ahtiainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE