Työmarkkinat
4.2.2025 07:46 ・ Päivitetty: 4.2.2025 07:46
STTK patistaa hallitusta kannustamaan työnantajat tekoälytalkoisiin – työntekijöille koulutusta työajalla ja työnantajan maksamana
Suomi voisi korkean osaamisen ja teknologian kärkimaana olla STTK:n mielestä yksi tekoälyn hyödyntämisen edelläkävijöistä. Siihen tarvitaan STTK:n mukaan kansallinen tekoälyohjelma.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa, että tekoälyn hyödyntämisen täyden potentiaalin saavuttaminen edellyttää osaamisen merkittävää laajentamista työpaikoilla ja tekoälyn monipuolisempaa hyödyntämistä eri tehtävissä, prosesseissa ja toimialoilla.
– Emme voi tuudittautua vain siihen, että meillä on maassa insinöörejä, jotka osaavat ja kehittävät, hän sanoo tiedotteessa.
STTK luonnehtii tekoälyn muuttavan työn luonnetta vapauttamalla aikaa ennustettavista rutiineista, parantamalla tuottavuutta ja nopeuttamalla innovaatioita. Tekoälyn nopea kehitys on STTK:n mukaan luonut suuria mahdollisuuksia työn, työprosessien ja tuottavuuden kehittämiseen.
STTK muistuttaa, että tekoälyn käyttö edellyttää käyttäjältä uudenlaista osaamista, kuten kriittistä ajattelua ja teknologista ymmärrystä. Jatkuva oppiminen, kokeilukulttuuri ja vertaisoppiminen ovat välttämättömiä.
– Tuottavuushyödyt jäävät lähtötelineisiin, jos emme laajenna osaajien joukkoa. Tarvittavan osaamisen ja välineiden hankkiminen sekä tekoälyn hyötyjen havaitseminen ei myöskään voi olla yksittäisen työntekijän aktiivisuuden varassa, Palola korostaa.
Kansallinen tekoälyohjelma antaisi ryhtiä suomalaisen tuottavuuden kunnianpalautukseen.
Palola huomauttaa, että heikko tuottavuuskehitys on ollut Suomen talouden haaste jo lähes kaksi vuosikymmentä.
Palolan mukaan STTK heittää haasteen maan hallitukselle, että se kannustaisi työnantajat mukaan tekoälytalkoisiin järjestämään työntekijöilleen koulutusta työajalla ja työnantajan kustannuksella.
– Kansallinen tekoälyohjelma antaisi ryhtiä suomalaisen tuottavuuden kunnianpalautukseen. Mutta onko meillä riittävästi kehittämishaluisia ja innovoivia yrityksiä tai julkisia työpaikkoja, hän kysyy.
TEKOÄLYN hyötyjen ja riskien oikeudenmukainen ja eettinen hallinta edellyttää STTK:n mielestä tiivistä yhteistyötä työntekijöiden, työnantajien, tekoälyn kehittäjien ja poliittisten päättäjien välillä. Tuore EU:n tekoälyasetus edistää turvallisuutta ja läpinäkyvyyttä, mutta työntekijänäkökulma kaipaa vahvistusta, STTK katsoo.
– Tekoälyä koskevan keskustelun ja sääntelyn kehittäminen on olennainen osa teknologisen murroksen hallintaa. Yksityisyyden suoja, työntekijöiden oikeudet ja läpinäkyvyyden vaatimukset on turvattava lainsäädännöllä. Myös työpaikoilla tarvitaan nykyistä vahvempia tekoälyn käyttöön liittyviä eettisiä ohjeita.
STTK julkaisee tänään Koneiden kuiskaus -pamfletin, joka käsittelee tekoälyn vaikutuksia talouteen ja työhön. Pamfletti on luettavissa STTK:n sivuilla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.