Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Stubb keräsi ääniä Halla-ahon vahvoilla kannatusalueilla – “Olemme täällä paljolti konservatiivisia”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Uudeksi presidentiksi nouseva kokoomuksen Alexander Stubb näyttää saaneen suhteessa hyvin ääniä perussuomalaisten vahvoilta kannatusalueilta presidentinvaalien toisella kierroksella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tämä ilmenee oikeusministeriön vaalien tulospalvelusta.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli ensimmäisellä kierroksella suosituin ehdokas esimerkiksi Satakunnan vaalipiiriin kuuluvissa Karviassa ja Kankaanpäässä. Karviassa hänen kannatuksensa oli 38,1 prosenttia ja Kankaanpäässä 33,7 prosenttia.

Toiseksi suosituin ehdokas oli tuolloin molemmissa kunnissa keskustan ja valitsijayhdistyksen Olli Rehn 31,2:n ja 20,4 prosentin ääniosuuksilla, kun Stubbin osuudet olivat 14,9 ja 18,8 prosenttia.

VAALIEN toisella kierroksella Stubb sai Karviassa 72,7 prosenttia ja Kankaanpäässä 63,2 prosenttia annetuista äänistä.

-  Olemme täällä paljolti konservatiivisia, kommentoi äänien siirtymistä Stubbin taakse Karvian kunnanvaltuuston puheenjohtaja Voitto Raita-aho (sd.).

Hän huomauttaa myös, että moni äänestäjä jäi toisella kierroksella kotiin. Tulospalvelun mukaan Karviassa äänestysprosentti laski ensimmäisen kierroksen 72,9 prosentista 62,2 prosenttiin toisella kierroksella.

-  Monet Halla-ahon kannattajat ja keskustan Rehnin kannattajat jättivät äänestämättä, Raita-aho arvioi.

Halla-ahon suuri suosio Karviassa vaalien ensimmäisellä kierroksella oli Raita-ahon mukaan jo etukäteen aavisteltavissa. Hän huomauttaa, että perussuomalaiset ovat muutenkin pärjänneet viime aikoina hyvin Satakunnassa.

SAMA ilmiö näyttää toistuneen Vaasan vaalipiirissä Alajärvellä ja Soinissa, joissa molemmissa Halla-ahon kannatus oli vaalien ensimmäisellä kierroksella yli 35 prosenttia ja Rehnin kannatus yli 28 prosenttia.

Stubbin osuus äänistä oli tuolloin Alajärvellä 18,0 ja Soinissa 14,5 prosenttia.

Toisella kierroksella Stubb sai Alajärvellä 72,9 prosenttia äänistä ja Soinissa 72,4.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoo, että kaupungintalolla näkyi ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestyksen aikana aika paljon nuorta väkeä. Toisella kierroksella kuitenkin vaikutti hänen mielestään siltä, ettei nuoria käynyt äänestämässä ihan niin paljon.

Koivunen korostaa, että arvio perustuu hänen omiin havaintoihinsa eikä vahvistettuihin tilastoihin.

-  En tiedä, pitääkö paikkansa vai ei. Se voi olla yksi selittävä tekijä jompaan kumpaan asiaan.

KOIVUNEN huomauttaa, että toisen kierroksen tuloksessa Alajärvi ei poikkea muista alueen kunnista, koska Stubb oli suosituin ehdokas koko Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

-  Stubbhan kävi henkilökohtaisesti täällä Alajärvellä vaalikiertueen aikana, ja siellä oli aika paljon ihmisiä. Hän teki Stubb-kävelyn, ja kävimme Alajärven pallohallilla katsomassa vähän pesistreenejä ynnä muita. Joten toki Stubb kävi täällä ja Haavisto ei käynyt.

Stubbin lisäksi Alajärvellä kävi Koivusen mukaan presidenttiehdokkaista vaalikampanjansa aikana vain Olli Rehn.

Uutista päivitetty klo 12.36 Karvian kunnanvaltuuston puheenjohtajan ja Alajärven kaupunginjohtajan kommenteilla

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE