Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Stubb kommentoi merirajahämminkiä: “Venäjä ei ole ollut asiassa Suomeen yhteydessä”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Presidentti Alexander Stubb on kommentoinut uutista, jonka mukaan Venäjä olisi aikeissa muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä.

Demokraatti

Demokraatti

– Suomen viranomaiset selvittävät Venäjän mediassa olleita tietoja Suomenlahden merivyöhykkeiden määrittelystä. Valtiojohto seuraa tilannetta tiiviisti. Venäjä ei ole ollut asiassa Suomeen yhteydessä. Suomi toimii kuten aina: rauhallisesti ja faktoihin perustuen, Stubb kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Myös pääministeri Petteri Orpo (kok.) kirjoittaa asiasta X:ssä.

– Suomen viranomaiset selvittävät Venäjän mediassa olleita tietoja Suomenlahden merivyöhykkeiden määrittelystä. Valtiojohto seuraa tilannetta tiiviisti.

Orpokin toistaa, ettei Venäjä ole ollut asiassa Suomeen yhteydessä.

ULKOMINISTERI Elina Valtonen (kok.) sanoo, että Suomi ei tällä hetkellä näe “missään nimessä” provokaatiota Venäjän suunnitelmissa siirtää merirajoja Itämerellä. Valtonen kommentoi asiaa medialle vieraillessaan Vaalimaan raja-asemalla tänään.

Valtosen mukaan merirajojen tarkistaminen on muun muassa kansainvälisiin sopimuksiin perustuvaa toimintaa. Hän arvioi, että Venäjällä voi hyvinkin olla sellaisia merirajoihin liittyviä tarpeita, jotka ovat kansainvälisten sopimusten mukaisia.

Lisää aiheesta

Valtonen toteaa, että Venäjän aikeet siirtää merirajoja eivät tällä hetkellä tarkoita vielä mitään Naton kontekstissa tai kansainvälisesti. Hänen mukaansa Suomella ei tällä hetkellä ole asiasta virallista tietoa.

EDUSKUNNAN puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jukka Kopran (kok.) mukaan Venäjältä ei ole tullut Suomelle minkäänlaista rajankäyntiesitystä, joten toistaiseksi asiassa ollaan venäläisten mediatietojen varassa.

Puolustusvaliokunta keskusteli keskiviikkona kokouksessaan Venäjän mahdollisista aikeista siirtää aluevesirajoja Itämerellä.

Puolustusvoimien valmiuspäällikkö, lippueamiraali Janne Huusko ja Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen asiantuntija, kommodori Jukka Savolainen olivat puolustusvaliokunnan kokouksessa kuvaamassa tilannetta.

“Katsotaan sitten mikä on tilanne.”

Kopran mukaan rajankäyntiä ja rajojen tarkastamista tehdään valtioiden välillä säännöllisesti. Edellinen rajantarkastus Suomen ja Venäjän välillä tehtiin vuonna 2017, jolloin rajoja muutettiin hieman.

-  Nyt tarvitsemme tarkemman tiedon siitä, että aikooko Venäjä käynnistää tämän rajatarkastusprosessin ja mitkä ovat sen yksityiskohdat. Tässä vaiheessa tiedämme vain yleisellä tasolla, mitä mahdollisesti kaavaillaan.

-  Jos Venäjä tähän prosessiin lähtee, niin he varmasti ovat Suomeen yhteydessä. Siihen on olemassa valtioiden välinen prosessi, jolla tällaisia asioita hoidetaan. Katsotaan sitten mikä on tilanne.

Uutista päivitetty klo 12.24 Valtosen ja Kopran kommenteilla

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE