Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Salonius-Pasternak: Presidentti Stubbin pitäisi ehdottomasti kommentoida tilannetta

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak toteaa, että Suomen turvallisuustilanne ei ole muuttunut.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Salonius-Pasternak kommentoi STT:lle uutista, jonka mukaan Venäjä on aikeissa muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä.

-  Tässä on Venäjälle tyypillinen toimintamalli: katsotaan, mitä tapahtuu. Reagoidaanko? Jos ei, no eivät he uskalla, voimme siis jatkaa. Mutta turvallisuustilanne ei ole oleellisesti muuttunut, Salonius-Pasternak sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisen ja eurooppalaisen johdon pitäisi reagoida nyt nopeasti ja sanoa, että tämä ei käy. Venäjällä on taustalla intentio muuttaa rajoja mielivaltaisesti, Salonius-Pasternak arvioi.

-  Tämä ei käy, näin ei voi toimia. Sama pätee Ukrainaan. Emme hyväksy tätä, viestin on oltava selkeä, Salonius-Pasternak toteaa.

Hänen mukaansa muun muassa presidentti Aleksander Stubbin pitäisi ehdottomasti kommentoida tilannetta ja todeta hyvin selvästi, ettei yksipuolista rajan siirtoa voi yksinkertaisesti sallia. Salonius-Pasternak vetoaa myös sotilasliitto Natoon, jonka tulisi tuomita tilanne.

KUVA: UPI

TUTKIJAN mukaan Venäjä on jo pitkään halunnut osoittaa, että jos se ei ole globaali suurvalta, se olisi sellaista ainakin alueellisesti.

-  Venäjällä on täysin eri maailmankuva. Tähän liittyy osittain muukin toiminta, mitä olemme nähneet, Salonius-Pasternak sanoo ja viittaa muun muassa hybridivaikuttamiseen Suomen rajoilla.

-  Ei Venäjä toimi kuin normaali naapuri, vaan se koettaa jatkuvasti härnätä ja rikkoa lakeja.

Miksi Venäjä sitten puhuu Itämeren rajojen muuttamisista juuri nyt?

-  Tämä olisi voinut tapahtua koska tahansa. Kaikki tämä aiheuttaa muille lisää päänvaivaa, eikä maksa Venäjälle mitään, Salonius-Pasternak sanoo.

Hänen mukaansa asiasta käydään mahdollisesti jotakin viestinvaihtoa Venäjän kanssa. Johtavan tutkijan mukaan suhteellisen varmaa on se, että Suomessa eri ministeriöt, EU ja Nato keskustelevat tilanteesta ainakin joillakin tasoilla.

-  Vaikka kyseessä olisi vain kymmenien neliömetrien alue, tämä on periaatteellinen asia. Emme voi tietää tarkalleen, mitä Venäjä tällä haluaa. Ei saa sortua harhaan, etteikö tämä muuttaisi mitään, Salonius-Pasternak toteaa.

Saara Tunturi/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE