Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Stubb puuttui voimakkaasti kokoomuksen linjakeskusteluun – kansanedustaja sai kuulla kunniansa: “Faktojen vääristely on valitettavasti demokratian diskurssin uusi normaali”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Alexander Stubb toimii nykyisin EU-yliopiston professorina.

Keskustelu kokoomuksen linjasta jatkuu vilkkaana.

Demokraatti

Demokraatti

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Helsingin Sanomat uutisoi tietoihinsa viitaten kokoomusjohdon päättäneen kirkastaa puolueen ”perusporvarillista” eli melko arvokonservatiivista talousoikeistolaista viestiä. Tarkoitus on puhutella enemmän tähän ryhmään kuuluvia äänestäjiä eli käytännössä kilpailla enemmän perussuomalaisia vastaan.

– Kokoomus on äskettäin hyväksynyt laajan tavoiteohjelman. Sitä ei tarvitse muuttaa, eikä sitä lähdetä muuttamaan tällaisten tutkimusten takia, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tosin kommentoi samassa yhteydessä lehdelle.

Myöhemmin torstaina Helsingin Sanomat kertoi entisen kokoomuksen puheenjohtajan ja pääministerin Alexander Stubbin tviitanneen, että vuodet 2007–2019 olivat ”sinivihreän linjan menestystarinaa”.

Kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin mielestä tämä ei pidä paikkaansa.

– Kannattaa muistaa, että vuonna 2007 Sauli Niinistö oli itse ehdolla ja keräsi kaikkien aikojen äänimäärän. Koko puolue yhdistettiin häneen ja hänen imagoonsa tukeuduttiin kaikkialla. Sen jälkeen niissä vaaleissa, joissa Niinistö ei ole ollut vetoapuna, on mennyt heikommin, Rydman sanoi lehdelle.

Tähän on puuttunut tänään Twitterissä kokoomuksen kuntavaaliehdokas Mervi Katainen.

Lisää aiheesta

– Jäi mietityttämään, kun Wille Rydman sanoi eilisessä HS:ssa, että 2007 ek-vaaleissa Kokoomus menestyi Sauli Niinistön ansiosta ja “sen jälkeen niissä vaaleissa, joissa Niinistö ei ole ollut vetoapuna, on mennyt heikommin”. Piti ihan tsekata. Näin on pärjätty 2007 ja sen jälkeen: Ek-vaalit 2007  22,3 %, kannatuksessa 2. (paikoissa 2.) Kuntavaalit 2008 23,5% 1. Ek-vaalit 2011 20,4 % 1. (/1.) Kuntavaalit 2012 21,9 % 1. Ek-vaalit 2015 18,2 % 2. (/3.) Kuntavaalit 2017 20,7 % 1. Ek-vaalit 2019 17,0 % 3. (/3.), Katainen tviittaa.

– Lukuja katsoessa on vielä huomioitava persujen 2011 “jytky” ja sen jälkeinen asettuminen puoluekartalle, mikä näkyy kaikkien suurten puolueiden prosenttiosuuksissa. Kaikella ystävyydellä Wille, mutta unohtuiko faktantarkastus? hän kysyy.

Stubb on ollut valtakunnanpolitiikkaan osallistumisensa jälkeen äärimmäisen pidättyväinen siinä, miten hän kommentoi maamme sisäpolitiikkaa. Käytännössä puheenvuoroja ei ole juuri kuultu. Nyt ilmeisesti jokin raja on kuitenkin kokoomukseen liittyvän linjakeskustelun kohdalla ylittynyt, sillä Stubb ottaa kantaa Rydmanin sanoihin ja samalla myös vähintään epäsuorasti kokoomuksen linjaan. Stubbin syytös faktojen vääristämisestä näyttäisi kohdistuvan Rydmaniin

Stubb nimittäin jatkaa Kataisen kuvausta kokoomuksen vaalimenestyksestä Niinistön “vetoavun” jälkeen.

– Tuohon sarjaan voi hyvin lisätä EU-vaalit 2009, 2014 ja 2019. Kaikissa 1./1. Jokaisessa EU-myönteinen, ei kansallismielinen linja. Faktojen vääristely on valitettavasti demokratian diskurssin uusi normaali. Ongelman on, että demokratia ei toimi rinnakkaistodellisuuksissa, Stubb lataa.

Stubb muistuttaa myös omista äänimääristään.

– Ja koska jutussa viitataan henkilökohtaisiin äänimääriin, niin saanen muistuttaa 2011 (42K/2.), 2014 (150K/1.) ja 2015 (27K/3.). Esim 2014 lähes tuplasti enemmän kuin seuraavaksi tullut ehdokas. Äänimääristä kiitös äänestäjille ja tiimeilleni, ei kenellekään muulle. #fakta

Sinänsä Stubb pidättäytyy suoraan opastamasta, millä linjalla kokoomuksen pitäisi jatkaa nostaessaan esiin vain sitä, millä linjalla on pärjätty. Eilen Stubb kritisoi Twitterissä myös voimakkaasti Helsingin Sanomien alkuperäistä juttua.

– Jätin päivänpolitiikan 2016. En tiedä miten etäälle olen siitä päässyt, mutta tämä tulkinta on minulle totaalisen vieras. Haiskahtaa enemmän toimittajan mielipidekirjoitukselta kuin puolueettomalta tulkinnalta, hän totesi uutisesta.

– Kyseessä ei ole uutisjuttu eikä kolumni, vaan mielipidekirjoitus, joka ei millään tavalla heijasta Kokomuksen liberaalin ja sinivihreän linjan menestystarinaa 2007-2019, hän jatkoi keskustellessaan Helsingin Sanomien toimittajan kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE