Kotimaa
15.7.2019 09:50 ・ Päivitetty: 15.7.2019 09:53
Sukupuolineutraali nimi on nyt mahdollista – ”Kele” ja ”McHenry” eivät kuitenkaan kelpaa
Vuodenvaihteessa voimaan tulleen nimilain uudistuksen myötä lapset voivat saada nykyisin sukunimiyhdistelmiä. Lisäksi lapsille voidaan antaa jopa neljä etunimeä.
Suoranaisesta muoti-ilmiöstä ei voi silti Pohjois-Suomen maistraatin henkikirjoittaja Ari Heikkisen mukaan puhua.
Toukokuun loppuun mennessä oli annettu sukunimi runsaalle 10 000 lapselle, joista 132 lapsella on sukunimiyhdistelmä, kuten molempien vanhempien sukunimet.
Kesäkuun alkuun mennessä oli puolestaan annettu nimi hieman yli 12 000 lapselle, joista neljä etunimeä oli saanut 106 lasta. Lisäksi 1 101 lapsella on yksi etunimi, 5 814 lapsella on kaksi etunimeä ja 5 044 lapsella on kolme etunimeä.
Lapsilla aikuisia tiukempaa
Vanhemmat voivat haluta nimetä lapsensa yksilöllisyyttä korostaen tai sukupuolineutraalisti.
– Jos kyseessä on nimi, josta ei ole lainkaan ennakkotapauksia, joudutaan sellaisen soveltuvuutta pohtimaan lasten kohdalla perusteellisesti. Aikuisten osalta olemme liberaalimpia. He voivat itse päättää, jos haluavat siitä (erikoisesta nimestään) riesan, Heikkinen sanoo.
Lisää aiheesta
Tänä vuonna hyväksytyt erikoisemmat lasten nimet ovat olleet itse keksittyjä tai kansainvälisiä nimiä. Uudistuksen jälkeen kiellettyiksi nimiksi ovat päätyneet muun muassa Kele ja McHenry.
Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Seta kertoo sivuillaan olevansa tyytyväinen nimilain muutokseen sen osalta, että etunimen määrittely on nyt väljempää kuin aiemmin. Järjestön mukaan rajaukset sukunimen osalta eivät silti palvele kaikkia, sillä nimen tulee edelleen määräytyä juridisten eikä tosiasiallisten perhesuhteiden pohjalta.
Sukunimi viivalla tai ilman
Parisuhteen virallistamiseen liittyvässä sukunimen valinnassa on pysytelty konservatiivisina viimeisen noin puolen vuoden aikana eikä huomattavaa muutosta aiempaan ole tapahtunut, Heikkinen kertoo.
Suomessa sukunimilaki tuli ensin voimaan vuonna 1920 ja uudistettiin vuonna 1986. Tämänvuotisessa uudistuksessa oli tavoitteena huomioida Suomen kansainvälistymistä ja tasa-arvoisuutta eri perhemuotojen välillä.
Heikkisen mukaan nimilain muutos on helpottanut kansainvälisiä nimiliitoksia ja eri kansallisuuksien traditioita.
– Eri kansanryhmistä esimerkiksi somalit voivat antaa nyt suoremmin perinteensä mukaisesti molempien isän ja isoisän sukunimet lapselle, Heikkinen mainitsee.
Nykyisin myös kaikkien sukunimiyhdistelmien välissä voi käyttää viivaa tai olla käyttämättä sitä, kuten muista Euroopan maista esimerkiksi Espanjassa on tapana.
STT–ANNA PESONEN-SMITH
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.