Suomalaisarvio: Trumpin epätoivo kasvaa ja syvenee

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asema on yhä tukalampi, kun kolme hänen vaalikampanjaansa osallistunutta sai nyt syytteet, katsoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Kolmikon syytteet olivat Aaltolan mukaan kovempia kuin oli odotettu.

– Voi sanoa, että presidentin kujanjuoksu jatkuu ja syvenee.

Erityisesti Trumpin kampanjassa vapaaehtoisena ulkopoliittisena avustajana toimineen George Papadopoulosin syyte sekä syyttäjän kanssa tekemä sopimus ovat Aaltolan mielestä ison mittaluokan asioita.

Nyt tuli ensi kertaa ilmi Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteistyösuunnitelmia.

Trump pyrkii Aaltolan mukaan harhauttamaan yrittämällä kääntää huomiota vastaehdokkaaseensa Hillary Clintoniin sekä syyttämällä käynnissä olevia tutkimuksia noitavainoksi. Tämä kertoo Aaltolan mielestä Trumpin kasvavasta epätoivosta. Jos jotain raskauttavaa tulee ilmi, Trumpin hallinto pyrkii kuittaamaan sen vaalikampanjan avustajien sooloiluna.

Aaltola silti samalla muistuttaa, että Trumpilla on edelleen käytössään keinoja taistella.

– Hän voi esimerkiksi armahtaa syytteeseen joutuneita avustajiaan. Trumpilla olisi niin ikään valtuudet erottaa hänen vaalikampanjansa Venäjä-yhteyksien tutkintaa johtava erityssyyttäjä Robert Mueller.

Syyttäjien taktiikkana on Aaltolan mukaan nyt aloittaa tutkinta Trumpin alemmalta avustajatasolta sekä pyrkiä sen jälkeen saamaan aikaan ”diilejä isompien vonkaleiden kanssa”.

Asetelma rajaa Aaltolan mukaan Trumpin liikkumatilaa. Presidentti näyttää Venäjä-yhteyksien tutkinnan vuoksi heikolta, mitä Trump ei Aaltolan mukaan missään tapauksessa haluaisi.

– Lisäksi kaikki Venäjään liittyvä on nyt Washingtonissa myrkyllistä.

Papadopoulos on myöntänyt syyllisyytensä.

Trumpin puolueen republikaanien kannattajista 80 prosenttia on edelleen Trumpin takana. Republikaanien kannatus on kuitenkin selvästi laskenut. Tämä voi Aaltolan mukaan osoittautua puolueelle hyvin vahingolliseksi edessä olevissa välivaaleissa.

– Ja jos demokraatit valtaavat jommankumman kongressin kamareista, Trumpin viraltapanon mahdollisuus olisi lähempänä.

Rahanpesusta ja Yhdysvaltojen vastaisesta salaliitosta syytetyt Paul Manafort ja Rick Gates odottavat oikeusprosessinsa etenemistä kotiarestissa. Venäjä-kytkösten tutkijat nostivat erillisen syytteen Trumpin vaalikampanjassa toiminutta George Papadopoulosia vastaan. Papadopoulos on myöntänyt valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle kampanjan aikaisista Venäjä-kytköksistään.

Papadopoulos on myöntänyt syyllisyytensä ja lupautunut lievemmän tuomion toivossa tekemään yhteistyötä vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä tutkivien viranomaisten kanssa.

CNN:n mukaan Trump kihisi kiukusta, kun hänen presidentinvaalien kampanjansa työntekijöitä pidätettiin maanantaina.

Lähteen mukaan presidentti ei ollut osannut odottaa, että Papadopoulos tunnustaisi valehdelleensa liitovaltion poliisille FBI:lle Venäjä-yhteyksistä.

Nyt se tuli: Robert Mugabe eroaa virastaan

Kuva: Lehtikuva-AFP

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe eroaa virastaan, ilmoittaa maan parlamentin puhemies.

Eroilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun maan parlamentti oli aloittanut keskustelun presidentin viraltapanosta.

Maan armeija pani Mugaben kotiarestiin viime viikolla. Mugaben syrjäyttämä varapresidentti Emmerson Mnangagwa oli kehottanut Mugabea eroamaan.

AVAINSANAT

”Minulle hän on jo kuollut” – Bosnian teurastaja pakoili oikeutta 16 vuotta, nyt hänen kotinsa on 15 neliön selli

Kuva: Lehtikuva

Oikeus voi toteutua hitaasti mutta sen käsi on pitkä. Keskiviikkona Haagissa YK:n Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen (ICTY) eteen astuu Bosnian serbijoukkoja vuosien 1992–95 sodassa komentanut Ratko Mladic syytettynä kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Terveysongelmista kärsivä 74-vuotias serbivanhus on kalpea muisto yli kahden vuosikymmenen takaisesta tiukkailmeisestä upseerista. Ulkonäön ei pidä kuitenkaan antaa hämätä, sillä ”Bosnian teurastajan” syntilista on pitkä. Hänen nimensä tullaan aina yhdistämään Srebrenicaan – pahimpaan verilöylyyn Euroopassa toisen maailmasodan jälkeen.

En tajunnut, että ihmiset voivat valehdella niin paljon.

Serbikomentajan käytös oli irvokasta vain hetki ennen tuhansien muslimimiesten ja -poikien ampumista kesällä 1995.

– Mladic sanoi: Ette menetä hiustakaan päästänne. Minä uskoin sen. En tajunnut, että ihmiset voivat valehdella niin paljon, muistelee yhtenä harvoista eloon jäänyt Sadik Selimovic verkkosivusto Balkan Insightille.

Syyttäjien mukaan Mladic oli tärkeässä roolissa myös Sarajevon 44 kuukautta jatkuneessa piirityksessä, jonka aikana serbijoukot terrorisoivat tulituksellaan kaupungin siviiliväestöä.

Mladicin keskeisestä roolista kertoo se, että vaikka hän saa ICTY:ssä tuomionsa viimeisenä, oli hän vuonna 1995 yksi ensimmäisiä syytteeseen asetettuja. Mladicin ohella syytteen sai tuolloin hänen poliittinen aisaparinsa, Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic.

Karadzic jäi kiinni 2008 ja tuomittiin viime vuonna 40 vuodeksi vankeuteen. Hän on valittanut tuomiosta.

Mladic onnistui pakoilemaan oikeutta 16 vuotta. Hänen pidätettiin serkkunsa talosta Bosniassa vasta vuonna 2011, minkä jälkeen entisen serbikomentajan koti on ollut 15 neliön selli Hollannissa.

Syyttäjä Serge Brammertzin mukaan kaksikon saaminen oikeuden eteen oli välttämätöntä ennen kuin ICTY lopettaa työnsä tämän vuoden lopussa

– Tuomioistuimen sulkeminen ilman Karadzicin ja Mladicin tuomitsemista olisi jättänyt ikuisiksi ajoiksi hyvin synkän luvun sen historiaan, Brammertz sanoi AFP:n haastattelussa.

Minulle hän on jo kuollut.

Monet Mladicin uhrien omaiset saapuvat keskiviikkona Haagiin todistamaan tämän tuomitsemista. Brammertzin mielestä oikeudessa vainoojansa silmästä silmään kohdanneet ja näiden rikosista todistaneet eloonjääneet ovat Balkanin verenvuodatuksen todelliset sankarit.

– He antoivat minulle ja ryhmälleni voimia tehdä työtä, koska he muistuttivat meitä aina uudelleen siitä, mitä varten tämä tuomioistuin on ylipäänsä perustettu, Brammertz sanoo.

Syyttäjän tavoin omaiset toivovat Mladicille ankarinta mahdollista tuomiota eli elinkautista. Puolustus taas pelkää Mladicin terveyden pettävän hetkenä minä hyvänsä ja on kyseenalaistanut, kykeneekö tämä edes ymmärtämään tuomiota.

Oikeudenkäyntinsä alkaessa 2011 Mladic oli vielä voimissaan ja kiisti kaikki häntä kohtaan esitetyt syytteet ”vastenmielisinä”.

– Minä puolustin maatani ja kansaani, hän sanoi.

Monet serbit pitävätkin Mladicia yhä sankarina. Samalla omaisten tuska jatkuu, varsinkin niiden tuhansien, joiden surmatut perheenjäsenet ovat yhä kadoksissa. Fikret Bacicille Mladicin tuomiolla ei ole väliä.

– Minulle hän on jo kuollut. Ainoa asia, joka minua kiinnostaa, on löytää vaimoni, lapseni ja äitini, 59-vuotias mies kertoo AFP:lle.

STT–NIILO SIMOJOKI

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Tenniksen supertähden liiketoimet poliisin syyniin – epäillään osallisuudesta huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa

Kuva: Getty Images

Tenniksen viisinkertaisen grand slam -voittajan Maria Sharapovan toimet ovat Intiassa poliisitutkinnan alla. Syynä ovat epäilyt, että venäläispelaaja olisi ollut osallisena huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa.

Poliisitutkinnan syynä on loistoasuntohanke, jota Sharapova on ollut nimellään edistämässä. Hankkeen takana olevan yrityksen epäillään laskuttaneen talon ostajilta miljoonia euroja ennen projektin alkamista.

Sharapova kävi hankkeen takia Intiassa vuonna 2012. Ostajaehdokkaille kerrottiin, että asuntojen yhteyteen rakennettaisiin muun muassa erillinen tennisakatemia.

Asuntojen piti valmistua Delhin lähistölle vuonna 2016. Rakennushanke on sittemmin keskeytynyt.

Sharapova ei ole kommentoinut intialaista rakennushanketta ja yhteyksiään siihen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Rosatom astui esiin: Ei ole tapahtunut ydinonnettomuutta

Kuva: Lehtikuva

Venäläisen Rosatomin edustajan mukaan Venäjän ydinvoimalaitoksissa ei ole tapahtunut onnettomuutta.

Venäjän säätä ja ilmansaasteita valvova Risgidromet vahvisti eilen, että eri puolilla maata oli havaittu syyskuun ja lokakuun vaihteessa ”äärimmäisen korkeita” pitoisuuksia ruteniumin radioaktiivista isotooppia 106.

Näytteet korkeimmista rutenium-pitoisuuksista otettiin Argajashin mittausasemalta Tsheljabinskin alueelta, jossa ne ylittivät normaalitason 986-kertaisesti.

Argajash sijaitsee liki 2000 kilometrin päässä Suomesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ainakin 50 kuollutta itsemurhaiskussa moskeijaan – poliisi epäilee teosta Boko Haram -äärijärjestöä

Ainakin 50 ihmistä on kuollut itsemurhaiskussa Koillis-Nigeriassa lähellä Kamerunin rajaa, kertovat paikalliset viranomaiset.

Isku tapahtui tänään Mubin kaupungissa sijaitsevassa moskeijassa, jonne ihmiset olivat kokoontuneet aamurukoukseen.

Kuolleiden lisäksi lukuisia ihmisiä loukkaantui iskussa. Poliisi epäilee teosta Boko Haram -äärijärjestöä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta