Suomalaisarvio: Trumpin epätoivo kasvaa ja syvenee

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asema on yhä tukalampi, kun kolme hänen vaalikampanjaansa osallistunutta sai nyt syytteet, katsoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Kolmikon syytteet olivat Aaltolan mukaan kovempia kuin oli odotettu.

– Voi sanoa, että presidentin kujanjuoksu jatkuu ja syvenee.

Erityisesti Trumpin kampanjassa vapaaehtoisena ulkopoliittisena avustajana toimineen George Papadopoulosin syyte sekä syyttäjän kanssa tekemä sopimus ovat Aaltolan mielestä ison mittaluokan asioita.

Nyt tuli ensi kertaa ilmi Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteistyösuunnitelmia.

Trump pyrkii Aaltolan mukaan harhauttamaan yrittämällä kääntää huomiota vastaehdokkaaseensa Hillary Clintoniin sekä syyttämällä käynnissä olevia tutkimuksia noitavainoksi. Tämä kertoo Aaltolan mielestä Trumpin kasvavasta epätoivosta. Jos jotain raskauttavaa tulee ilmi, Trumpin hallinto pyrkii kuittaamaan sen vaalikampanjan avustajien sooloiluna.

Aaltola silti samalla muistuttaa, että Trumpilla on edelleen käytössään keinoja taistella.

– Hän voi esimerkiksi armahtaa syytteeseen joutuneita avustajiaan. Trumpilla olisi niin ikään valtuudet erottaa hänen vaalikampanjansa Venäjä-yhteyksien tutkintaa johtava erityssyyttäjä Robert Mueller.

Syyttäjien taktiikkana on Aaltolan mukaan nyt aloittaa tutkinta Trumpin alemmalta avustajatasolta sekä pyrkiä sen jälkeen saamaan aikaan ”diilejä isompien vonkaleiden kanssa”.

Asetelma rajaa Aaltolan mukaan Trumpin liikkumatilaa. Presidentti näyttää Venäjä-yhteyksien tutkinnan vuoksi heikolta, mitä Trump ei Aaltolan mukaan missään tapauksessa haluaisi.

– Lisäksi kaikki Venäjään liittyvä on nyt Washingtonissa myrkyllistä.

Papadopoulos on myöntänyt syyllisyytensä.

Trumpin puolueen republikaanien kannattajista 80 prosenttia on edelleen Trumpin takana. Republikaanien kannatus on kuitenkin selvästi laskenut. Tämä voi Aaltolan mukaan osoittautua puolueelle hyvin vahingolliseksi edessä olevissa välivaaleissa.

– Ja jos demokraatit valtaavat jommankumman kongressin kamareista, Trumpin viraltapanon mahdollisuus olisi lähempänä.

Rahanpesusta ja Yhdysvaltojen vastaisesta salaliitosta syytetyt Paul Manafort ja Rick Gates odottavat oikeusprosessinsa etenemistä kotiarestissa. Venäjä-kytkösten tutkijat nostivat erillisen syytteen Trumpin vaalikampanjassa toiminutta George Papadopoulosia vastaan. Papadopoulos on myöntänyt valehdelleensa liittovaltion poliisille FBI:lle kampanjan aikaisista Venäjä-kytköksistään.

Papadopoulos on myöntänyt syyllisyytensä ja lupautunut lievemmän tuomion toivossa tekemään yhteistyötä vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä tutkivien viranomaisten kanssa.

CNN:n mukaan Trump kihisi kiukusta, kun hänen presidentinvaalien kampanjansa työntekijöitä pidätettiin maanantaina.

Lähteen mukaan presidentti ei ollut osannut odottaa, että Papadopoulos tunnustaisi valehdelleensa liitovaltion poliisille FBI:lle Venäjä-yhteyksistä.

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

May: Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä Britannian EU-eron jälkeen.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut May haluaa osapuolten välille sopimuksen, joka säilyttäisi molemmille hyödyllisiä nykykäytäntöjä muun muassa tietojenvaihdossa sekä poliisi- ja puolustusmateriaaliyhteistyössä

May vakuutti puheessaan Britannian olevan brexitin jälkeen yhtä sitoutunut Euroopan turvallisuuteen kuin ennen. Vihjailut toisesta brexit-kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisesta hän kuitenkin päättäväisesti tyrmäsi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kreikalle hyviä uutisia: Fitch nosti luottoluokitusta – tulevaisuudennäkymät myönteiset

Kuva: Lehtikuva

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Fitch sanoi lausunnossaan Kreikan bkt:n nousseen kolmena perättäisenä vuosineljänneksenä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. S&P ennustaa Kreikan talouden kasvavan kahdella prosentilla tänä vuonna.

Parannusta Kreikan tilanteeseen tuo myös elokuuhun jatkuva euroalueen tukiohjelma.

Keskustelua aiheesta

FBI jätti tutkimatta kouluampujasta tulleen vihjeen – johtajaa vaaditaan tilille kohtalokkaasta virheestä

Yhdysvalloissa paine liittovaltion poliisia FBI:tä kohtaan kasvaa Floridan kouluampumisen takia. New York Timesin mukaan Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott vaatii FBI:n johtajaa eroamaan ja osavaltion republikaanisenaattori Marco Rubio on pyytänyt kongressia tutkimaan tapauksen.

FBI on myöntänyt tehneensä virheen, koska kouluampujan vaarallisuudesta oli tullut vihje eikä sitä ollut tutkittu. Ampumisessa kuoli 17 ihmistä keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta