Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

Suomalaisia konsuliavustettavia on evakuoitu Kabulista

LEHTIKUVA / AFP
Matkustajia nousemassa koneeseen Kabulin lentokentällä 19.9. sunnuntaina.

Suomalaisia konsuliavustettavia tuotiin sunnuntaina Qatarin evakuointilennolla Afganistanin pääkaupungista Kabulista Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Ulkoministeriö (UM) kertoi asiasta Twitterissä sunnuntai-iltana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lennolla oli joitakin konsuliavun piiriin kuuluvia henkilöitä eli Suomen kansalaisia tai pysyvästi Suomessa asuvia ulkomaalaisia, UM:stä on kerrottu STT:lle ja myös Demokraatille.

Evakuointilento on jo saapunut Dohaan. Afganistanista evakuoidut majoittuvat väliaikaisesti Qatarissa, minkä jälkeen he jatkavat kaupallisilla jatkolennoilla kotimaihinsa.

Ulkoministeriö kertoo, että evakuointia valmisteltiin yhteistyössä Qatarin ja Euroopan unionin ulkosuhdehallinnon kanssa.

UM sanoo selvittäneensä kriisin alusta lähtien jatkuvasti, miten apua tarvitsevat ihmiset saataisiin Afganistanista Suomeen.

– Qatarin kone on yksi ainoita, jotka ovat laskeutuneet Kabuliin sen jälkeen, kun siviililentokenttä avautui uudelleen, ministeriöstä kerrotaan.

Evakuointilennolla yli 230 ihmistä

Qatarin apulaisulkoministeri Lolwah al-Khater kertoi aiemmin sunnuntaina Twitterissä, että Qatar Airwaysin matkustajalentokone lähti Kabulin lentokentältä mukanaan yli 230 ihmistä. Al-Khaterin mukaan lennolla oli afganistanilaisten lisäksi Suomen ja muiden Euroopan maiden kansalaisia sekä Yhdysvaltojen ja Kanadan kansalaisia.

Yhdysvaltalaisen CBS-kanavan toimittajan Ahmad Mukhtarin mukaan kyseessä oli suurin evakuointilento elokuun 31. päivän jälkeen.

Ulkoministeriön mukaan Suomi jatkaa edelleen Afganistanissa olevien avustamista eri keinoin. UM selvittää eri vaihtoehtoja evakuoitavien auttamiseksi sekä lentoteitse että maarajojen kautta.

– Ilman Qatarin ystävällistä elettä EU:lle tämäkään evakuointioperaatio ei olisi ollut mahdollinen, UM:stä kerrotaan.

Uutista täydennetty kello 11.16 myös Demokraatin saatua ulkoministeriön edustajan kiinni.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE