Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

30.6.2020 13:41 ・ Päivitetty: 30.6.2020 13:41

Suomalaistutkija: Hongkongin asemaa finanssikeskuksena ei haluta horjuttaa – turvallisuuslaista ”paljon porua, vähän villoja”

Kiinamieliset mielenosoittajat heiluttelivat lippuja Hongkongissa Kiinan vietyä läpi kiistanalaisen turvallisuuslain.

Hongkongin kansallisen turvallisuuden lain motiivina on Kiinan halu estää Hongkongin käyttäminen alueena, josta voidaan lietsoa koko Kiinan sisäistä epävakautta. Näin sanoo vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kiinalaiset puhuvat Kallion mukaan ulkomaisista soluttautujista ja toimijoista, jotka Hongkongista käsin toimivat Kiinan etujen vastaisesti, ja tämä halutaan tehdä mahdottomaksi.

– Laki kohdistuu poliittisiin aktivisteihin ja Kiina-kriittisiin tahoihin, joiden osalta se todennäköisesti antaa tuomiovallan enemmän taikka vähemmän Kiinan käsiin. Ja tämä tarkoittaa Hongkongin tuomioistuimen itsenäisyyden heikkenemistä, hän sanoo.

Kritiikistä huolimatta taloudellinen toiminta jatkuu

Kallio kuitenkin huomauttaa, että todennäköisesti Kiina haluaa ylläpitää Hongkongia sellaisena kansainvälisen rahoitus- ja finanssialan keskuksena kuin mitä se tällä hetkellä on.

– Siinä tarkoituksessa Kiinalle on tärkeää se, että Hongkongin oikeudellinen itsenäisyys edelleenkin valtaosin säilyy, koska muussa tapauksessa ulkomaisten sijoittajien ja toimijoitten luottamus Hongkongiin menisi, ja sieltä alkaisi taloudellisten toimijoiden joukkopako. Sitä Kiina ei varmastikaan halua.

Kallio uskoo, että eri puolilla maailmaa Hongkongin tilannetta kohtaan esitettävästä kritiikistä huolimatta taloudellista ja finanssimarkkinoiden toimintaa jatketaan Hongkongissa entiseen malliin.

Lisää aiheesta

”Paljon porua, mutta vähän villoja”

Ulkovaltojen mahdollisuudet vaikuttaa Hongkongin tilanteeseen ovat Kallion mukaan erittäin rajalliset, käytännössä jopa olemattomat.

– On kansainvälisesti tunnustettu tosiasia, että Hongkong on Kiinan suvereniteetin alaisuudessa, eikä sille kukaan mitään mahda. On vaikea nähdä, että mitkään Hongkongiin kohdistuvat toimet voisivat vahingoittaa Kiinaa. Enemmänkin ne vahingoittavat Hongkongia ja hongkongilaisia sekä pakotteita asettavia maita itseään.

Kallion arvaus on, että tulee olemaan paljon porua, mutta vähän villoja.

– Loppupeleissä kaikille on kuitenkin tärkeintä se, että Hongkong pystyy jatkamaan finanssikeskuksena, ja sitä ei haluta lähteä horjuttamaan sen paremmin Kiinassa kuin sen ulkopuolellakaan, Kallio sanoo.

STT–Eeva Nikkilä-Kiipula

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU