Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Suomalaistutkimuksesta huojentava tulos: koronavirus ei näytä tuhonneen potilaiden immuunipuolustusta

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Tehohoidossa olevaa koronapotilasta hoidettiin Seinäjoen keskussairaalassa joulukuussa 2021.

Koronavirustartunnan aiheuttama covid-19-tauti ei näytä vaurioittaneen pysyvästi siihen sairastuneiden immuunipuolustusjärjestelmää tutkimuksessa, jossa arvioitiin taudin vaikutusta pitkäaikaisten rokotteiden tuomaan suojaavaan immunologiseen muistiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asian totesivat Helsingin yliopiston tutkijat, joiden artikkelit on julkaistu vertaisarvioiduissa tieteellisissä julkaisuissa Pathogens and Immunity ja Virus Research.

Yliopiston tiedotteessa tutkijat pitävät tuloksia huojentavina. Uudentyyppisen koronaviruksen vaikeasti sairastuttamien potilaiden veressä havaittiin tiettyjen valkosolujen vähentymistä, minkä pelättiin kielivän siitä, että tauti vaurioittaisi potilaiden pitkäaikaista immunologista muistia tuhkarokkoviruksen tapaan.

Yliopiston tiedotteessa kerrotaan jo vanhastaan tiedetyn, että tuhkarokkovirus kykenee tartuttamaan ja tappamaan valkosoluja suoraan. Seurauksena aikaisemmin kertynyt immunologinen muisti esimerkiksi lapsuudessa saatuja rokotteita kohtaan heikkenee tuhkarokon jälkeen.

-  Akuutin covid-19-taudin aikana on havaittu, että varsinkin vaikeassa tautimuodossa veren tietyt valkosolut ovat vähentyneet, ja siitä syntyi huoli, että aiheuttaako covid-19-infektio samanlaisia vaurioita kuin tuhkarokko, sanoo tiedotteessa tutkija Eliisa Kekäläinen.

Tutkijat myös mittasivat tetanus-, hinkuyskä- ja kurkkumätärokotteiden aikaansaamia vasta-aineita covid-19-infektion aikana, pari kuukautta sen jälkeen ja kuukausia akuutin taudin jälkeen. Vasta-ainetasot eivät muuttuneet, eivät silloinkaan, kun analysoitiin vain sairaalahoidossa olevia potilaita.

SUOMALAISTUTKIMUKSEN tulokset tukevat päätelmää, ettei akuutti koronavirusinfektio suoraan vaurioita solu- tai vasta-ainevälitteistä immuunipuolustusta.

-  Toki lisätutkimuksia tarvitaan, mutta tuloksemme tukevat epidemiologisia havaintoja siitä, että infektioherkkyys ei ole lisääntynyt suoraan covidin takia, Kekäläinen sanoo.

Jos pandemian aiheuttanut koronavirus olisi tehnyt tuhkarokon tapaan vaurioita potilaiden immuunijärjestelmään, olisi rokotetehosteita mahdollisesti pitänyt antaa enemmän, tiedotteessa kerrotaan.

Suomalaistutkimuksen kerrotaan kattaneen laajan kirjon erilaisia potilaita pitkällä seuranta-ajalla, eli tulosten uskotaan heijastavan taudin koko kirjoa. Aikaisemmat tulokset ovat keskittyneet sairaalahoitoa vaatineisiin potilaisiin, mutta suomalaistutkimuksessa oli mukana ihmisiä, jotka eivät joutuneet sairaalaan.

Pathogens and Immunity -lehdessä julkaistun artikkelin tutkimus kattoi 59 koronaviruspotilasta Helsingissä. Virus Research -lehden artikkelissa tutkittiin 40:tä potilasta.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa ei tarkasteltu potilaita, joilla on koronavirustaudin jälkeen ollut pitkittyneitä oireita. Kekäläisen tutkimusryhmä keskittyy jatkotutkimuksissa näihin potilaisiin.

Uutista täydennetty yksityiskohdin klo 12.09.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE