Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomen Hornetit turvaavat ilmatilaa Naton huippukokouksen aikana – yksityiskohdista vaietaan

LEHTIKUVA / MATIAS HONKAMAA
Kuvassa Hornet-hävittäjä F-35B Lightning II -hävittäjän takana.

Neljä Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjää osallistuu Liettuan pääkaupungissa Vilnassa ilmatilan turvaamiseen Naton huippukokouksen aikana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asia vahvistetaan STT:lle Suomen puolustusministeriön viestinnästä.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) mainitsi Ilmavoimien osallistumisesta ilmatilan turvaamiseen eilisessä puheessaan Nato-maiden puolustusministerien kokouksessa.

Viestintäjohtaja Niina Hyrsky puolustusministeriöstä sanoo, että päätös osallistua kokouksen aikana ilmatilan turvaamiseen on “linjattu Suomen poliittisen johdon toimesta”.

-  Hallitusohjelman mukaisesti Suomi osallistuu täysimääräisesti kaikkeen Naton toimintaan ja sitoutuu koko liittokunnan pelotteeseen sekä puolustukseen.

-  Näissä puitteissa osallistutaan myös Vilnan huippukokoukseen liittyvään Naton ilmasuojaustoimintaan.

Sotilasliitto Naton kaksipäiväinen huippukokous alkoi Vilnassa tiistaina iltapäivällä. Suomi on mukana ensimmäistä kertaa Naton täysivaltaisena jäsenmaana.

HYRSKY sanoo, ettei hän voi kommentoida, mitkä muut maat mahdollisesti osallistuvat kokouksen aikana ilmatilan turvaamiseen Suomen lisäksi. Hän ei myöskään kommentoi toiminnan yksityiskohtia kuten sitä, millä alueella ilmatilaa tarkalleen turvataan.

-  Yksityiskohdat ovat salassa pidettäviä tietoja muun muassa toiminnan turvallisuuden varmistamiseksi.

Hän kuitenkin lisää, että luonteeltaan toiminta vertautuu Ilmavoimien tekemään alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen kotimaassa.

Suomen puolustushallinnosta ei tiedotettu etukäteen Ilmavoimien osallistumisesta ilmatilan turvaamiseen Naton kokouksen aikana. Hyrskyn mukaan tämä johtui niin ikään toiminnan turvallisuuden varmistamisesta.

-  Ylipäätään tällaisia operaatiota, joissa jotakin asiaa turvataan, ei voida kovin paljon avata, jotta itse toiminnan funktio ei häiriintyisi.

-  Näissä tapauksissa pohditaan aina toiminnan turvallisuuden varmistamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE