Kotimaa
18.11.2024 13:01 ・ Päivitetty: 18.11.2024 13:01
Suomen ja Saksan välinen tietoliikennekaapeli on katkennut – “Ei tämä päivittäistä ole, mutta ei myöskään niin dramaattista”
Suomen ja Saksan välisessä C-Lion1-merikaapelissa on havaittu tänään vika, ja merikaapelin kautta kulkevat tietoliikenneyhteydet ovat poikki. Asiasta kertoo tietoverkkopalveluja tarjoava Cinia.
Tietoliikennekaapeli on osa Suomen valtion enemmistöomistaman Cinian verkkoa.
Traficomin kyberturvallisuuskeskuksesta kerrotaan STT:lle, että kaapeli on katkennut.
Kyberturvallisuuskeskuksen poikkeamanhallintaosaston johtajan Samuli Bergströmin mukaan Cinialta tuli aluksi tieto häiriöstä yhteydessä, joka myöhemmin varmentui kaapelin katkeamiseksi.
Aiemmin kaapelin katkeamisesta uutisoi Ilta-Sanomat, jolle Cinia kertoi kaapelin katkenneen. Cinian viestintä ei vahvistanut STT:lle tietoa kaapelin katkeamisesta.
CINIAN mukaan vika havaittiin maanantaina aamuyöllä kello neljän jälkeen.
Vian syy ei ole Cinian tiedossa, ja sitä selvitetään parhaillaan.
- Vian korjaustoimenpiteet on käynnistetty, ja korjausalus on valmiudessa lähtemään paikan päälle, Cinian iltapäivän tiedotteessa kerrotaan.
Tarkka korjausaikataulu ei ole tiedossa, mutta Cinian mukaan merikaapeleiden korjausaika on tyypillisesti 5-15 vuorokautta.
Cinia järjestää iltapäivällä tiedotustilaisuuden asiasta.
HELSINGISTÄ Saksan Rostockiin kulkeva kaapeli valmistui vuonna 2016. Itämeren pohjassa kulkeva merikaapeli on lähes 1 200 kilometriä pitkä ja koostuu kahdeksasta optisesta kuituparista, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 144 terabittiä sekunnissa.
Cinia toteaa, että Suomen kansainväliset tietoliikenneyhteydet on varmistettu useaa reittiä pitkin.
- Suomen yhteydet ulkomaille on monennettu. Vaikutukset kansalaiselle saattavat jäädä aika vähäisiksi, mutta aiheuttaa se ruuhkaa muihin kaapeleihin, kun yksi on poissa käytöstä, kyberturvallisuuskeskuksen Bergström kertoo.
Bergströmin mukaan kaapeleita on ajoittain pois käytöstä esimerkiksi huoltojen yhteydessä. Kaapeleita saattaa katketa myös merenkulun tai sääilmiöiden seurauksena.
- Ei tämä päivittäistä ole, mutta ei myöskään niin dramaattista ole, Bergström arvioi.
Elias Peltonen/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.