Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Suomen ja Viron pääministerit tapaavat Tallinnassa – Marin tekee kohteliaisuuskäynnin myös presidentin luokse

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa tänään Tallinnassa Viron pääministeri Jüri Rataksen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vierailun agendalla on liuta asioita, mutta tärkeintä on pääministerien tutustuminen toisiinsa.

Vierailulla keskustellaan ainakin Viron ja Suomen kahdenvälisistä suhteista. Marinin esikunnasta kerrotaan STT:lle, että keskusteluissa korostunevat energiakysymykset, digitalisaatio ja turismi.

Suomen kannalta vierailu on erityisen kiinnostava, sillä Suomi ei ole enää EU:n puheenjohtajamaa. Suomi on ollut aiemmin puheenjohtajavaltiona Virossa edistämässä rahoituskehysneuvotteluita, mutta nyt Viron kanssa keskustellaan kansallinen hattu päässä. Suomi ei ole puheenjohtajuutensa takia muodostanut kaikkiin EU-kysymyksiin vielä kansallisia kantoja.

– Olemme kiinnostuneita kuulemaan Viron näkemyksiä ja arvioita. Kannanmuodostuksemme kannalta on tärkeää keskustella meidän läheisimpien EU-kumppaneiden kanssa, esikunnasta kerrotaan.

EU-asioista keskusteluun noussee monivuotinen rahoituskehys, EU:n laajentuminen sekä tietenkin brexit. Myös ilmastopolitiikka ja Itämeren alueen turvallisuus nousevat todennäköisesti esille.

Marin tekee kohteliaisuuskäynnin myös presidentin luokse

Viro on YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen kaudella 2020–2021, joten Viron näkemykset kansainväliseen vakauteen ja rauhaan liittyen ovat Suomelle erityisen tärkeitä ja ne vaikuttavat myös Suomeen.

– Olemme Viron kanssa hyvin samanmielisiä. On hyvin kiinnostavaa kuulla Viron näkemyksiä rauhasta ja vakaudesta kuten Lähi-idän tilanteesta, esikunnasta sanotaan.

Tallinnassa vierailun päätteeksi pääministeri Marin tekee kohteliaisuuskäynnin presidentti Kersti Kaljulaidin luokse. Kyseessä on pääasiassa Marinin esittelykäynti, mutta myös Kaljulaidin kanssa keskusteluissa nousee todennäköisesti esille kansainväliset ja kahdenväliset suhteet.

”Myyjätyttöskommentit on loppuun käsitelty”

Viron ja Suomen välit ovat nousseet Marinin lyhyen pääministerikauden aikana näyttävästi tapetille myös kansainvälisesti, kun Viron sisäministeri Mart Helme kutsui radiohaastattelussa Marinia myyjätyttöseksi ja kyseenalaisti muutenkin Suomen hallituksen pätevyyttä.

Pian Helmen lausuntojen jälkeen Viron presidentti Kaljulaid pyysi anteeksi presidentti Sauli Niinistöltä lausuntoja Marinista. Lisäksi Kaljulaid antoi Postimees-lehdelle haastattelun, jossa kertoi tiedustelleensa pääministeri Ratakselta, voisiko sisäministerin vaihtaa. Kaljulaidin mukaan hallitus on uhka maan perustuslailliselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Helme pyysi hieman ennen Kaljulaidin ulostuloa myös itse anteeksi Marinilta. Helmen mukaan hänen lausuntonsa Marinista on tulkittu väärin ja hän halusi todellisuudessa antaa ”tunnustusta” Marinille.

Sisäministeri ei mennyt vaihtoon, mutta hänen luottamuksestaan äänestettiin. Marinin esikunnasta sanotaan, että asia on heidän osaltaan loppuun käsitelty.

STT–Viivi Salminen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE