Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Suomen linja pitää, pääministeri Marin vie asioita eteenpäin erinomaisen jämäkällä tavalla” – kokoomus kovisteli maatalousrahoista, sai napakan vastauksen

Lehtikuva / Jussi Nukari

EU-johtajat ovat parhaillaan koolla ylimääräisessä huippukokouksessa neuvottelemassa EU:n rahoituskehyksestä vuosille 2021–2027 – mukana on myös pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marja Luumi

Demokraatti

Suomi haluaa pitää kiinni maatalousrahoista ja niistä käytiin keskustelua myös eduskunnan kyselytunnilla. Kokoomus kovisteli, miten hallitus on varautunut turvaamaan viljelijöiden uskon suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuteen.

Huolen esitti Janne Sankelo, joka tukeutui ”julkisuudessa oleviin tietoihin”, joiden mukaan Suomen maataloustuista ja maaseudun kehittämisrahoista olisi lähtemässä 310 miljoonaa euroa.

– Neuvotteluissa on Suomella paljon pelissä. Kokoomus tukee suomalaisia viljelijöitä. Haluamme tukea myös neuvotteluja, mutta edellytämme, että hallitus osaa ajaa Suomen etua.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni korosti, että maatalouden kehittämisrahojen puolustaminen on Suomen kärkitavoitteita neuvotteluissa.

– Totta kai, jos menestyisimme niissä huonosti, hallitusohjelman mukaan kansallisesti kompensoidaan mahdolliset menetykset. Mutta toivotamme pääministerille menestystä neuvotteluihin.

”Ei voi olla niin, että vaatimukset kasvavat ja rahoitus pienenee.”

Sankelo teki laskelmia: koko jakamaton varaus kaikkiin yllättäviin menoihin hallituksella on tuleville vuosille 150 miljoonaa euroa.

– Tämä on puolet siitä, mitä ennakkotietojen mukaan on nyt lähtemässä. Ministeri Leppä, voitteko luvata suomalaisille viljelijöille, että maataloustukia ei leikata tällä vaalikaudella, hän kysyi.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) (kuvassa) vakuutti, että Suomen linja pitää.

– Se on sama linja, mitä viime kaudella ajoimme – missä kokoomus oli myös mukana. Näitä periaatteita pääministeri Marin tällä hetkellä erinomaisen jämäkällä tavalla vie eteenpäin.

Leppä painotti, että Suomi ei tyydy mihinkään muuhun kuin hyvään neuvottelutulokseen. Hänen mukaansa rahoitus ei voi pienentyä, kun samaan aikaan viljelijöille on tulossa lisävelvoitteita ilmastonmuutoksen torjumisen takia.

– Ei voi olla niin, että vaatimukset kasvavat ja rahoitus pienenee. Se on mahdoton yhtälö. Siksi hallituksella on perälautakirjaukset hallitusohjelmassa ja sen mukaan tullaan menettelemään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE