Talous
27.5.2025 05:53 ・ Päivitetty: 27.5.2025 05:53
Suomen näkymät yhä pilviset – kuluttajien usko omaan talouteensa vahvistui
Kuluttajien luottamus heikkeni toukokuussa hieman huhtikuusta, ilmenee Tilastokeskuksen luottamusindikaattorista.
Odotukset oman talouden kehityksestä kääntyivät sitä vastoin aiempaa valoisammiksi. Vastaajista 31 prosenttia ennakoi oman taloutensa kohenevan vuoden kuluessa, 16 prosenttia odotti huonompia aikoja.
Vastanneista 30 prosenttia arvioi toukokuussa, että heidän oman taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin, kun taas 24 prosenttia piti sitä vahvempana.
SUOMEN talouden kehitystä ei nähty yhtä myönteisenä. Vain 19 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee tulevan vuoden aikana. Kaksi kolmesta vastaajasta arvioi, että Suomen taloustilanne on nyt huonompi kuin vuosi sitten.
Kuluttajien aikeet käyttää rahaa suuriin hankintoihin pysyivät alhaisella tasolla. Viisitoista prosenttia aikoi joko varmasti tai mahdollisesti ostaa henkilöauton vuoden sisällä, asunnon ostoa tai talon rakentamista harkitsi 11 prosenttia.
Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom arvioi, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tulliuhkailut näkyvät globaalin talouden lisäksi myös suomalaisten kuluttajien ja yritysten luottamuksessa.
- Suuria hankintoja lykätään, ja rahat laitetaan säästöön. Tuotanto- ja investointipäätöksiä on vaikea tehdä, kun vientimahdollisuudet riippuvat yhden miehen päähänpistoista. Talousluottamus ei palaudu niin kauan kuin maailmantalous roikkuu sosiaalisen median postausten varassa, Ohlsbom totesi tiedotteessa.
Ohlsbomin mukaan routaiseksi jämähtänyt kuluttajaluottamus jähmettää Suomen talouden orastavaa kasvua.
YRITYSTEN talousluottamus pysyi toukokuussa pitkälti huhtikuun tasolla, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n luottamusindikaattorista. Toimialoista teollisuuden luottamus heikkeni hiukan, mutta palveluissa nähtiin pientä nousua.
- Suomalaisyritysten tilanne on kokonaisuutena vähitellen kohentunut alkuvuoden aikana. Erityisesti teollisuudessa on kuitenkin viime kuukausina näkynyt ulkoisen toimintaympäristön ja kauppapolitiikan epävarmuus. Suomalaisyritysten arviot ovat myös EU-keskiarvoa heikommat vähittäiskauppaa lukuun ottamatta, sanoi EK:n pääekonomisti Penna Urrila tiedotteessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.