Talous

Suomen Pankki: Talouskasvu ei riitä painamaan työttömyyttä merkittävästi alaspäin

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Vauhtiin päässyt talouskasvu ei riitä painamaan työttömyyttä merkittävästi alaspäin lähivuosina, arvioidaan Suomen Pankista.

Työllisyysaste eli työllisten osuus nousee Suomen Pankin ennusteen mukaan noin 70 prosenttiin vuonna 2019. Samalla tasoitettu työttömyysaste laskee nykyisestä noin 9 prosentista 8 prosentin tuntumaan.

Ekonomisti Aino Silvon mukaan työttömyys ei kuitenkaan laske paljon tätä alemmas pelkän talouskasvun voimin, vaan työmarkkinoiden rakenteita pitäisi muuttaa.

– Vaikka talous kasvaisi pidemmän aikaa, ei ole kovin todennäköistä, että sillä alle 7 prosentin päästäisiin, sanoo Suomen Pankissa työskentelevä Silvo.

Talousasiantuntijoiden lista työmarkkinoiden joustavoittamisesta sisältää monia poliittisesti arkoja kysymyksiä.

Silvon mukaan esimerkiksi palkoista voisi mahdollisesti sopia joustavammin paikallisesti, työn verotusta keventää etenkin pienipalkkaisissa töissä sekä työttömyysturvan suuruutta ja kestoa miettiä. Myös irtisanomiskynnyksen laskeminen on ekonomistien keinovalikoimassa.

– (Työttömyyden selättäminen) vaatisi varsin isojakin poliittisia uudistuksia työmarkkinoiden rakenteisiin ja sosiaaliturvaan. Mutta työttömyysturvan tasot ovat poliittisia valintoja, alleviivaa Silvo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat