Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomen ympäristökeskus: Valtio jakaa useita haitallisia tukia – puupolttoaineiden verottomuus keskeisin

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Valtio antaa useita ympäristölle ja ilmastolle haitallisia tukia, selviää Suomen ympäristökeskuksen raportista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Haitalliset tuet ovat esimerkiksi verotukia sekä suoria tukia, jotka ovat rahansiirtoja yrityksille ja kotitalouksille.

Keskeisin ympäristölle haitallinen verotuki on raportin mukaan puupolttoaineiden verottomuus. Puupolttoaineita käytetään maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomessa pääasiallisesti lämmön ja sähkön tuotantoon. Energiaa saadaan esimerkiksi puun kuoresta, sahanpuruista ja sellunvalmistuksen jäteliemistä.

Puupolttoaineiden verottomuus kannustaa ympäristökeskuksen raportin mukaan todennäköisesti hakkuisiin, mikä lisää samalla metsälajiston uhanalaistumista. Puupolttoaineiden käytöstä syntyy myös mittavasti kasvihuonepäästöjä.

Valtion antama verotuki puupolttoaineille oli vuoden 2023 budjetissa 418 miljoonan euron suuruinen. Tuki oli yhtä suuri myös kahtena edellisenä vuonna, ja se on laskettu menetettyjen verotuottojen perusteella.

PUUPOLTTOAINEILLA tuotettiin valtionyhtiö Motivan mukaan yli neljännes Suomen energian kokonaiskulutuksesta viime vuonna. Puusta saatavan energian osuus energian kokonaiskulutuksesta on ollut maa- ja metsätalousministeriön mukaan suurempi kuin öljyn, hiilen ja maakaasun jo vuodesta 2012 lähtien.

Suomen ympäristökeskuksen raportissa havaittiin myös muita valtion jakamia ympäristölle haitallisia verotukia. Nämä tuet kohdistuvat esimerkiksi turpeen käyttöön, maatalouden työkoneisiin ja kaupalliseen vesiliikenteeseen. Turpeen nosto vapauttaa soihin varastoituneita kasvihuonekaasuja ilmakehään.

Raportti on arvioinut haitallisiksi tuiksi myös esimerkiksi Euroopan talousalueen ulkopuoliseen lentoliikenteeseen kohdistuvat tuet. Haitallista tukea on annettu samoin päästökaupan ulkopuoliseen polttoaineiden ensikäyttöön teollisuudessa.

RAPORTISSA havaittiin myös tukia, jotka ovat ympäristölle mahdollisesti haitallisia. Näihin tukiin kuuluu esimerkiksi alueellinen kuljetustuki, jota myönnetään pienten ja keskisuurten yritysten valmistamien tuotteiden kuljetukseen tietyissä maakunnissa.

Muita ympäristölle mahdollisesti haitallisia tukia ovat sähköistämistuki ja kauppa-alusten työvoimakustannustuki.

Raportissa todetaan, että joitakin ympäristölle haitallisia tukia on lakkautettu tai muutettu ympäristöystävällisemmiksi viime vuosien aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE