Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Suomessa jätetty liki 36 000 tilapäisen suojelun hakemusta Venäjän hyökkäyksen jälkeen

AFP / LEHTIKUVA / OLEKSANDR GIMANOV

Suomessa on jätetty liki 36  000 tilapäisen suojelun hakemusta Venäjän hyökkäyksen jälkeen, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sunnuntaihin mennessä tulleista hakemuksista yli 35  500 on Ukrainan kansalaisilta ja runsaat 400 muiden maiden kansalaisilta.

Elokuun alkuun mennessä Migri oli tehnyt päätöksen noin 33  500 tilapäisen suojelun hakemukseen. Päätöksen tilapäisestä suojelusta saa tällä hetkellä noin viikossa.

Lähes kaikki päätökset ovat myönteisiä. Kielteisen päätöksen saaneet hakijat ovat muiden maiden kuin Ukrainan kansalaisia. Lisäksi pieni osa hakemuksista on rauennut hakijan peruutettua hakemuksensa.

Migri kertoi viime viikolla, että Ukrainan sodan myötä vastaanottojärjestelmän piiriin on saapunut enemmän ihmisiä kuin koskaan.

Vastaanottojärjestelmässä on yli 37  000 henkilöä. Ennen tätä vastaanottojärjestelmässä on ollut eniten asiakkaita vuonna 2015, jolloin Suomeen saapui yli 32  000 turvapaikanhakijaa, Migri kertoo.

Suuri osa suojelua hakevista on lapsia

Migrin mukaan huomattava osa tilapäistä suojelua hakevista ja saavista on lapsia äiteineen. Yhteensä noin kolmannes tulijoista on lapsia.

Monet tulijoista järjestävät majoituksensa itse. Migrin mukaan suurin osa tilapäistä suojelua saavista tai hakeneista, noin 65 prosenttia, asuu tällä hetkellä muualla kuin vastaanottokeskuksissa.

Nyt toiminnassa on 77 vastaanottokeskusta, niiden sivutoimipistettä ja yksityismajoittujien palvelupistettä sekä kahdeksan alaikäisyksikköä.

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Suomessa oli 20 vastaanottokeskusta ja seitsemän alaikäisyksikköä.

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia. Suojelua voidaan myöntää myös ukrainalaisten perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen Venäjän hyökkäystä.

Suojelua voidaan myöntää myös Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE