Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Suomessa on mielenterveyskriisi” – Mäkynen vaatii nopeita toimia ja riittäviä resursseja

iStock

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen vaatii seuraavaa hallitusta ottamaan mielenterveyden asialistansa kärkeen.

Demokraatti

Demokraatti

– Suomessa on mielenterveyspalveluiden kriisi, jonka ratkaisemiseen tarvitaan nopeita toimia ja riittäviä resursseja. Mielenterveyden sairaudet ovat selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy alle 45-vuotiaiden keskuudessa. On selvää, että tähän on löydettävä ratkaisuja, hän toteaa tiedotteessa.

Vaikka tällä hallituskaudella on saatu aikaan paljon parannuksia esimerkiksi perustason mielenterveyspalveluiden saatavuuteen, on erityisesti lasten ja nuorten palveluissa vielä paljon korjattavaa, Mäkynen huomauttaa.

– Hoitojärjestelmässä on lasten ja nuorten kohdalla valuvika. Perusterveydenhuollossa ei ole rakenteita lasten ja nuorten psyykkisten häiriöiden hoitoon, vaikka juuri perusterveydenhuolto on se paikka, mistä apua yleensä ensimmäisenä haetaan.

Tarvitsemme kaikki hoidon järjestämisen tavat käyttöön.”

Erityisen kiireellistä on parantaa matalan kynnyksen keskusteluavun saatavuutta ja lisätä erilaisten psykososiaalisten menetelmien tarjontaa, Mäkynen sanoo. Tällä hetkellä liian moni joutuu odottamaan hoitoa liian pitkään, mikä johtaa pitkien psykoterapiajaksojen tarpeen kasvuun.

– Tätä painetta on kyettävä purkamaan. Tarvitsemme kaikki olemassa olevat hoidon järjestämisen tavat käyttöön, jotta kertyneitä jonoja saadaan purettua ja hoitoon pääsyä nopeutettua.

MÄKYSEN mielestä pelkkä hoitojonojen purkaminen ei kuitenkaan riitä, vaan lisäksi on löydettävä nykyistä parempia ratkaisuja esimerkiksi mielenterveyspalveluihin pääsemiseen ja tarvittavien ammattilaisten määrän turvaamiseen.

Hänen mukaansa peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johtaman mielenterveyden pyöreän pöydän ehdotukset antavat tälle työlle hyvän pohjan.

– Näitä ehdotuksia on vietävä määrätietoisesti eteenpäin seuraavaa hallitusohjelmaa tehtäessä. Erityisen tärkeää on rakentaa hyvinvointialueilla psykososiaalisten hoitojen porrastettu hoitomalli sekä porrastettu koulutus hoitoa toteuttaville ammattilaisille.

SOTE-UUDISTUKSEN yhteydessä myös kysymys kuntoutuspsykoterapian tulevaisuudesta on noussut keskusteluun. SDP pitää Kelan järjestämää kuntoutuspsykoterapiaa toimivana järjestelmänä.

– Olemme sitoutuneet kaikkien puolueiden yhteiseen työhön, jota on tehty monikanavarahoituksen purkamista käsitelleessä työryhmässä ja sen loppuraportissa.

Sen mukaan Kelan järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta ja korvaa kuntoutuspsykoterapiaa, kunnes monikanavaisen rahoitusjärjestelmän uudistamisesta, kuntoutuksen muutoksenhakujärjestelmästä ja kuntoutuspalvelujen asiakasmaksuista on päätetty. Asiaa arvioidaan aikaisintaan vuonna 2025.

Matalan kynnyksen hoitoon pääsyä on tehostettava.”

Mäkynen painottaa, että olennaisinta on, että asiakkaat saavat jatkossa tarpeensa mukaiset palvelut oikea-aikaisesti.

– Tämän vuoksi matalan kynnyksen hoitoon pääsyä ja hoidon jatkuvuutta on tehostettava. Psykososiaalisten menetelmien kirjoa ja saatavuutta on kehitettävä ja kaikki palveluntuottajat ja hoitomuodot on pidettävä työssä mukana. Toimiva matalan kynnyksen hoito on inhimillisesti ja taloudellisesti kestävin vaihtoehto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE