Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Suomessa seitsemänneksi eniten huumekuolemia Euroopassa

Suomesta ilmoitetaan väkilukuun suhteutettuna seitsemänneksi eniten huumekuolemia EU:n alueella, kertoo Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen (EMCDDA) tuore raportti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Raportin Suomen tiedot on tuottanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyökumppaneineen.

Raportin mukaan huumekuolemia ilmoitetaan keskimääräistä enemmän pohjoisissa osissa Eurooppaa.

– Vaikka erot selittyvät osin tarkemmilla tutkimusmenetelmillä, huumemyrkytykset ovat alle 40-vuotiaiden miesten toiseksi yleisin kuolinsyy Suomessa. Yleisin kuolinsyy on itsemurha, sanoo THL:n erikoissuunnittelija Sanna Rönkä.

Hänen mukaansa pohjoisessa Euroopassa huumekuolemat todetaan herkemmin, koska lääketieteellisiä kuolemansyynselvityksiä tehdään enemmän. Se voi selittää Suomen korkeaa sijoitusta.

Suomessa huumeisiin on kuollut koko kuluneen vuosikymmenen ajan keskimäärin 200 ihmistä vuodessa. Naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa huumekuolleisuus on selkeästi korkeampi.

– Ruotsissa ja Virossa on laajemmassa käytössä vahvempia opioideja eli heroiinia ja fentanyylia. Suomessa käytetään enemmän buprenorfiinia, joka on keskivahva opioidi ja aiheuttaa kuolemia lähinnä yhdessä bentsodiatsepiinien ja alkoholin kanssa. Heroiinin käyttö on Suomessa edelleen vähäistä.

Heroiini harvinaista, lääkeväärennökset huolena

Huumeisiin liittyvien kuolemien kokonaismäärä on lisääntynyt viiden vuoden aikana Euroopassa.

Samaan aikaan huumepalveluiden kattavuus on huonontunut osassa EU-maita, opioidien käyttäjät ovat ikääntyneet ja heidän palvelutarpeensa kasvaneet.

– Suomessa meillä ei ole vielä tarpeeksi tietoa siitä, kuinka kattavia palvelut täällä ovat, Rönkä sanoo.

Euroopan huumeraportin mukaan huolestuttavia merkkejä ovat myös heroiinin voimakkuuden lisääntyminen ja Euroopassa havaitut heroiinilaboratoriot.

Myös synteettisten, erittäin vahvojen opioidien sekä väärennettyjen bentsodiatsepiini-lääkkeiden kasvaneesta määrästä katukaupassa on havaintoja. Näistä erityisesti lääkeväärennökset ovat huolenaihe myös Suomessa.

– Lääkeväärennös tarkoittaa lähinnä katukaupassa myytäviä lääkkeitä, jotka eivät välttämättä ole missään maassa myytäviä lääkkeitä, vaan ne on valmistettu laittomasti, Rönkä tarkentaa.

Hänen mukaansa Suomessa käytetään amfetamiinia ja opioideja enemmän pistämällä kuin keskimäärin muualla Euroopassa, missä niitä useimmiten nuuskataan ja poltetaan. Suomessa myös lääkkeiden väärinkäytön osuus on iso kaikessa huumeiden käytössä.

Hiv-tartuntojen määrä ennallaan Suomessa

Suonensisäisestä käytöstä johtuvien uusien hiv-tartuntojen määrä on vähentynyt Euroopassa noin 40 prosenttia vuosittain viime vuosikymmenen aikana. Suomessa pistoskäyttöön liittyvä uusien tartuntojen määrä on ollut pitkään hyvin vakaa ja vähäinen.

Hepatiitit ovat Suomessa yleisimpiä suonensisäisten huumeiden aiheuttamia infektiotauteja.

Käyttäjien sukupuolijakauma noudattaa Suomessa koko Euroopan linjaa: selkeä enemmistö eli 70–75 prosenttia on miehiä.

STT–HANNA KAUPPINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE