Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Suomessa syyskuussa 47 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten

Istock

Työttömyysasteen trendiluku nousi syyskuussa 8,4 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 6,7 prosenttia. Trendiluvusta on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu. Suomessa oli syyskuussa 47 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Yhteensä työttömiä oli 208 000.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Työllisiä oli syyskuussa 35 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendiluku oli puolestaan 71,4 prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli 72,6 prosenttia.

Jyrkkä muutos selittyy sillä, että keväällä tapahtunut työllisyyden pudotus on tuoreimman laskennan yhteydessä tulkittu tasomuutokseksi, koska työllisyys ei ole palautunut puolessa vuodessa.

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen kuvaili muutosta kirjoittamalla Twitterissä, että ”Tilastokeskus päivitti työllisyysasteensa kuvaamaan paremmin tapahtunutta”.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi työmarkkinoiden näkymiä yleisesti epävarmoiksi. Hän huomautti, että lomautettujen määrä on kääntynyt tässä kuussa kasvuun, kun etenkin ravintolatyöntekijöitä sekä lastenhoitajia ja koulunkäyntiavustajia on lomautettu.

– Lomautusten lisääntyminen on tosin tavallista lokakuussa, joten tilanne ei ole vielä selkeästi heikentymässäkään, hän kirjoitti pankin tiedotteessa.

Avoimet työpaikat puolittuivat Lapissa.

Oman työllisyyskatsauksensa tiistaina julkaisi myös työ- ja elinkeinoministeriö, jonka luvut perustuvat TE-toimistojen tietoihin.

Ministeriön mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa lähes 316 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 90 000 eli 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Sitä vastoin TE-toimistoihin ilmoitettuihin avointen työpaikkojen määrä väheni 18 prosenttia vuoden takaisesta.

Muutos oli suurinta Lapissa ja Uudellamaalla. Lapissa avoimia työpaikkoja oli syyskuussa lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin, Uudellamaalla noin kolmanneksen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE