Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Suomi ei voi jäädä seuraamaan sivusta” – SDP:n Tytti Tuppurainen: ”EU on tienhaarassa”

Jukka-Pekka Flander

Eduskunnan suuren valiokunnan sosiaalidemokraatit edellyttävät Suomelta nykyistä aktiivisempaa ja kunnianhimoisempaa EU-politiikkaa.

Demokraatti.fi

Suuri valiokunta evästi tänään pääministeri Juha Sipilää Suomen EU-linjasta ensi viikonloppuna Roomassa järjestettävää EU-päämiesten tapaamista varten. Viikonloppuna juhlistetaan Rooman sopimuksen 60-vuotisjuhlaa ja käynnistetään laaja keskustelu EU:n tulevaisuudesta.

Suuren valiokunnan toisen varapuheenjohtajan Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan EU on tienhaarassa.

— Pääministeri Sipilä ja hallitus eivät ole tähän mennessä osoittaneet, että niillä olisi kokonaisnäkemys siitä, mitä tulevaisuuden EU-yhteistyöltä toivotaan. Viimeistään nyt linjan on löydyttävä. Suomen on myös varmistettava alusta alkaen omat vaikutusmahdollisuutensa ja oltava aktiivisesti mukanapäätöksentekopöydissä. Suomi ei voi jäädä seuraamaan sivusta, mihin suuntaan muut EU:ta vievät.

Vain osana vahvaa EU:ta Suomi saa äänensä kuuluviin maailmassa.

Sosiaalidemokraattien mukaan Suomen etu on yhä tiiviimmän yhteistyön unioni.

— EU ei ole pelkkää puolustusyhteistyötä tai sisämarkkinoita. Sosiaalisen ulottuvuuden vahvistaminen kuuluu olennaisena osana tulevaan EU-yhteistyöhön. Lisää EU:ta tarvitaan työpaikkojen luomiseksi ja investointien houkuttelemiseksi Eurooppaan. Muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa EU:n toimet vapaakaupan edistämisessä, ilmastonmuutoksen ja veroparatiisien vastaisessa taistelussa sekä demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisessa ovat äärimmäisen tärkeitä.

Viime aikoina keskustelua herättänyt eritahtisesti tiivistyvä unioni pitää Tuppuraisen mukaan ottaa huomioon yhtenä vaihtona tulevaisuuden yhteistyölle.

— Suomi ei saa jättäytyä ulkokehälle. Suomi on perinteisesti ollut mukana EU:n ytimessä, ja tämä linjan jatkaminen on tehokkain keino turvata Suomen vaikutusmahdollisuudet tulevaisuudessakin. Vain osana vahvaa EU:ta Suomi saa äänensä kuuluviin maailmassa.

Sosiaalidemokraatit kritisoivat myös hallituksen tapaa tuoda tärkeä EU-asia eduskunnan käsittelyyn.

— Eduskunta ei ole voinut osallistua Suomen kannanmuodostukseen valmisteluprosessin aikana perustuslain edellyttämällä tavalla. Asian merkityksellisyyden vuoksi suuren valiokunnan olisi pitänyt saada laajempi selvitys Suomen virallisesta kannasta EU:n tulevaisuuskeskusteluun pääministerin evästyksen tueksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE