Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Suomi mukana tänään alkavassa Naton ydinaseharjoituksessa

LEHTIKUVA / KAISA SIREN
Hornet ilmavoimien Ruska 20 -harjoituksessa Rovaniemen tukikohdassa 5. lokakuuta 2020.

Vuosittain järjestettävä Naton ydinaseharjoitus Steadfast Noon alkaa tänään. Naton mukaan kaksi viikkoa kestävään harjoitukseen osallistuu 13 jäsenmaata ja yli 60 lentokonetta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Nato pääsihteerin Mark Rutten mukaan ydinpelote on liittokunnan turvallisuuden kulmakivi, jonka toimivuutta on syytä testata.

Tämän vuoden harjoitusta isännöivät Belgia ja Hollanti. Lentotoimintaa on Tanskan ja Britannian ilmatilassa sekä Pohjanmeren yllä. Toimintaa on kahdeksasta lentotukikohdasta, ja harjoitusjoukkojen koko yhteensä noin 2  000 henkilöä, Nato tiedottaa.

Brittiläinen Key.Aero-ilmailusivusto kertoi elokuussa, että harjoituksessa on mukana myös Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjiä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Ylelle syyskuussa olevan päivänselvää, että Suomi osallistuu Naton jäsenenä myös ydinaseharjoituksiin.

Key.Aeron mukaan Ruotsi ei olisi mukana ydinaseharjoituksessa. Saabin Gripen-hävittäjiä on silti ilmeisesti mukana Tshekin ilmavoimista.

Nato on parin viime vuoden aikana julkistanut tietoja harjoituksen pitopaikasta ja -alueesta sekä koneiden määristä mutta ei listaa osallistuvista maista. Suomen puolustusministeriö ei kommentoi harjoitusta tai Suomen mahdollista osallistumista siihen

KÄYTÄNNÖSSÄ Steadfast Noonissa on kyse Yhdysvaltain Eurooppaan sijoittamien B-61-ydinpommien käytön harjoittelusta, tosin oikeita ydinaseita ei harjoituksissa Naton mukaan koskaan liikutella.

Suomen Horneteja eli F/A-18-hävittäjiä ei ole sertifioitu kuljettamaan ydinpommeja, joten suomalaisten mahdollinen osallistuminen rajoittuisi tavanomaisiin ilmavoimien tukitoimiin tai harjoitusvastustajana toimimiseen. Sen sijaan esimerkiksi Hollannin F-35A-hävittäjät on kelpuutettu myös ydinaseen kuljettamiseen. Suomi on uusimassa omat Hornetinsa samaan konemalliin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu arvioi STT:lle syyskuussa Suomen osallistumisen ydinaseharjoitukseen olevan perusteltua. Hän muistutti Suomen olevan strategisesti herkkä etulinjan maa, joka voi olla pahimmissa skenaarioissa myös ydinaseiden kauttakulkualuetta.

-  Etulinjan maana meillä on intressi nähdä, miten tämä (ydinase)puoli Natossa toimii, Pesu sanoi.

Key.Aeron mukaan Steadfast Noon -harjoitus jatkuu 24. lokakuuta saakka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE