Politiikka

”Suomi, tunnusta Länsi-Sahara!” – Järjestöt: ”Olisi vahva signaali EU:lle konfliktin ratkaisemiseksi”

Antti Vuorenrinne
Länsi-Saharan itsenäisyydestä on taitettu peistä jo yli 40 vuotta.
Antti Vuorenrinne
Länsi-Saharan itsenäisyydestä on taitettu peistä jo yli 40 vuotta.
Antti Vuorenrinne
Länsi-Saharan itsenäisyydestä on taitettu peistä jo yli 40 vuotta.

Kuusi poliittista nuoriso- ja opiskelijajärjestöä – Sosialidemokraattiset opiskelijat, Vasemmistonuoret, RKP-nuoret, Vasemmisto-opiskelijat, Vihreät nuoret ja opiskelijat sekä Piraattinuoret – vaatii Suomea tunnustamaan Länsi-Saharan itsenäisyyden.

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa yli 40 vuotta vastoin kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä.

Tänä aikana moni sahrawisukupolvi on varttunut pakolaisleireillä. Järjestöt pelkäävät tilanteen pitkittymisen johtavan uuteen sotaan ja kasvattavan pakolaisten määrää.

Länsi-Saharan valtio eli Sahrawien demokraattinen arabitasavalta (SADR) on Afrikan Unionin perustajajäseniä. Kymmenet YK:n jäsenvaltiot ovat tunnustaneet sen itsenäisyyden.

Tilanteen pitkittyminen voi johtaa uuteen sotaan.

Viime vuonna Nuorten Pohjoismaiden neuvosto vaati Länsi-Saharan itsenäisyyden tunnustamista. Ruotsin parlamentti on suositellut samaa jo vuonna 2012. Joulukuussa 2015 EU-tuomioistuin mitätöi EU:n ja Marokon välisen kauppasopimuksen, koska se katsoi, ettei Marokolla ole oikeutta solmia sopimuksia Länsi-Saharan luonnonvaroista.

Kansanäänestyksen järjestäminen Länsi-Saharan itsenäisyydestä oli keskeinen ehto vuonna 1991 YK:n johdolla solmitussa rauhansopimuksessa, mutta se odottaa yhä toteutumistaan Marokon vastustuksesta johtuen. Useiden kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maa rikkoo järjestelmällisesti sahrawien ihmisoikeuksia miehitetyillä alueilla.

Järjestöjen mielestä tunnustamalla Länsi-Saharan valtion Suomi antaisi vahvan signaalin myös EU:lle toimia konfliktin ratkaisemiseksi. YK:n peruskirjaan kirjattu kansojen itsemääräämisoikeus takaa sahraweille yksiselitteisesti oikeuden omaan valtioon ja luonnonvarojensa hallintaan.

Länsi-Saharan itsenäisyysjulistuksen vuosipäivää vietetään lauantaina 27.2.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat