Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Susi jo syntyessään” – Perussuomalaiset yritti irtautua esittelemästään aktiivimallista

Kansanedustaja Rami Lehto (ps.).

Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto luonnehti aktiivimallia epäonnistuneeksi eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Salissa käytiin aktiivimallin leikkurin poistamista ajavan lakiesityksen lähetekeskustelua.

Simo Alastalo

– Aktiivimalli oli susi jo syntyessään mutta silti keskusta ja kokoomus silloisten sinisten työministerin johdolla vievät aktiivimallin voimaan, Lehto totesi.

– Aktiivimalli sai valmisteluvaiheessa kriittistä palautetta asiantuntijoilta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalta. Perussuomalaiset vastustivat aktiivimallia. On hyvä, että tämä epätasa-arvoinen varsinkin ikääntyvien työttömien kyykyttäminen nyt lopetetaan, Lehto jatkoi.

Todellisuudessa perussuomalaiset eivät alun perin vastustaneet aktiivimallia vaan mallin vastuuministerinä toimi sen esittelyvaiheessa Sipilän hallituksen työministeri Jari Lindström (ps.).

Malli esiteltiin hallituksen puoliväliriihessä huhtikuussa 2017 . Perusuomalaisten hajoamiseen johtanut puoluekokous ja puheenjohtajavaali pidettiin vasta pari kuukautta myöhemmin kesäkuussa.

”Tulevaisuudessa tämän kaltaisia pelkkiä leikkaus- ja heikennysesityksiä ei pidä tehdä.”

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen muistutti sosialidemokraattien jättäneen viime kaudella vastalauseen aktiivimallin leikkuriin työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa. Nurmisen mukaan mallin kaikki haitalliset vaikutukset olivat tiedossa jo silloin.

– Se leikkaa pitkäaikaistyöttömiltä, se lisää toimeentulotuen tarvetta, se on eriarvoistava. Vaikka ihminen yrittää löytää työtä mutta ei löydä, silti häneltä leikataan. Nämä kaikki tiedot olivat meillä käytössä. Yritimme tuoda näitä esiin.

– Nyt on hieno tunne, että Rinteen hallitus on tuonut tämän esityksen ja poistaa tämän epäoikeudenmukaisen aktiivimallin, Nurminen totesi.

Nurmisen mukaan aktiivimallin leikkurin poistaminen on ilonpäivä monille leikkausten kanssa kipuilleille työttömille.

– Mitä tästä opitaan, niin tulevaisuudessa tämän kaltaisia pelkkiä leikkaus- ja heikennysesityksiä ei pidä tehdä ja tuoda tänne eduskuntaan ja asiantuntijoita pitää kuunnella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE