Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Suunta on päin seiniä” – 400 000 sote-maksua joutuu ulosottoon

Vasemmistoliitto vaatii terveyskeskusmaksujen poistoa. Vaatimusta tukee tuore valtakunnanvoudin tilasto, jonka mukaan ulosottoon päätyy noin 400 000 sosiaali- ja terveyspalvelun laskua. Viime vuonna ne vastasivat noin 14 prosenttia kaikista ulosottoon päätyneistä laskuista.

– Lääkärikäynnin terveyskeskusmaksun poisto maksaisi 40 miljoonaa euroa. Se on 37 kertaa pienempi summa kuin millä hallitus on pienentänyt lähinnä suurituloisten ansiotuloverotusta, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huomauttaa.

Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksut ovat Pohjoismaiden korkeimmat. Tämä tarkoittaa Anderssonin mukaan pahimmillaan sitä, että pienituloisten palveluiden ja lääkkeiden käyttö viivästyy, mikä johtaa sairauksien pahenemiseen.

– Hoidon lykkääntymisen lisäksi yksityinen perintäbisnes vielä pyrkii rahastamaan toisten sairaudella. Näin ei voi olla. Mielestäni kuntien on lopetettava yksityisten perintätoimistojen käyttö.

Vasemmistoliitto kritisoi Juha Sipilän (kesk.) hallitusta, “joka on ajanut läpi kunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen leikkaukset, asiakasmaksujen rajut korotukset ja sairausvakuutuskorvausten omavastuuosuuksien korotukset”.

– Tämä on johtanut voimakkaaseen maksuhäiriöiden kasvuun.

Kuntien on lopetettava yksityisten perintätoimistojen käyttö.

Lisää aiheesta

Vasemmistoliitto huomauttaa, että terveydenhuollon maksukatto on myös erittäin korkea Suomessa. Lisäksi kattoja on erikseen palveluille, lääkkeille ja matkoille. Yhteensä nämä katot ovat lähes 1 600 euroa vuodessa.

Puolue vaatii yhtä yhtenäistä automaattisesti seurattua ja alennettua 760 euron vuosittaista maksukattoa, jotta ihmisillä on varaa sekä hakea hoitoa että hankkia tarvitsemansa lääkkeet.

– Sipilän hallitus päinvastoin kaavailee vielä heikentävänsä pienituloisten asemaa sote-uudistuksen kolmen miljardin säästötavoitteella.

Huolena on, että tämä leikkaus johtaisi palveluiden heikkenemiseen tai asiakasmaksujen korotuksiin entisestään.

– Suunta on päin seiniä. Asiakasmaksujen osuuksia terveydenhuollossa on päinvastoin alennettava reilusti, jotta voimme rakentaa oikeudenmukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille. Tämä vaatii valtion maksuosuuden kasvattamista ja rajoja hyvätuloisia suosiville rakenteille, kuten yksityisen hoidon tuelle, Andersson painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE