Politiikka
5.7.2016 07:17 ・ Päivitetty: 5.7.2016 07:17
SDP:n Tolppanen vaatii ulosoton suojaosuuden nostamista – ”Koskettaa eniten pienituloisia”
Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) vaatii, että ulosottoloukon helpottamiseksi on suojaosuutta nostettava välittömästi.
Ulosotto koskettaa eniten pienituloisia ja kohtelee epätasaisesti eri tuloluokissa olevia ihmisiä.
– Pienituloisuuden raja on vuodesta 2014 lähtien 1 190 euro/kuukausi, ja sitä kutsutaan köyhyysrajaksi. Tämän köyhyysrajan alla elää noin 700 000 suomalaista, Tolppanen toteaa.
Ulosoton suojaosuus on vuonna 2016 alle 700 euroa, mikä ei täytä edes kaikkein pienituloisempien tulorajaa.
– Ulosottoloukku syntyy näissä tulotasoissa siitä, kun suojaosuuden ylittävästä tulosta menevät ensin verot ja sen jälkeen kaksi kolmasosaa ulosottoon, mitä verojen jälkeen jää. Tästä syntyy kannustinloukku, joka estää työn vastaanottamisen tukien menetyksen pelossa, Tolppanen sanoo.
Tolppanen pitää ulosottoloukkua yhtenä pahimmista työllistymisen esteistä lainsäädännössämme ja sen toimeenpanossa. Asian tekee hänen mielestään erityisen ongelmalliseksi ja suureksi epäkohdaksi se, että vero ja ulosotto yhdessä estävät sen, että tuloja lisäämällä voisi parantaa taloudellista asemaansa.
– Tämä este kohdistuu raskaasti vaikeimmassa taloudellisessa tilassa oleviin ihmisiin. Toimeentulo- ja asumistuen menettäminen tulonlisäyksen takia saa aikaan sen, että työllistyessä saa vähemmän rahaa käteen, kuin ollessaan työttömänä.
Lisää aiheesta
Tolppasen mukaan nopein toimenpide helpottaa asiaa on ulosoton suojaosuuden tasokorotus köyhyysrajaan 1 190 euroon, jolloin työstä saisi tulonlisäystä.
– Samalla suojaosuuden nosto lisää työllisyyttä ja sitä kautta verotuloja sekä vähentää työttömyyden kustannuksia. On otettava huomioon myös, että valtion talouden kannalta vaikutus on neutraali. Se ei vähennä eikä lisää alijäämää.
Tolppanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, mihin toimiin se aikoo ryhtyä, jotta ulosoton kannustinloukku puretaan ja ulosotossa olevat ihmisetkin voivat mennä työhön.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.