Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Suurlähettiläs protestoi: ”Tämä on minun taloni” – Myanmarin sotilasjuntta otti Lontoon-lähetystön valtaansa

LEHTIKUVA / AFP Niklas Halle'n

Myanmarin Britannian-suurlähettiläs on suljettu ulos työpaikaltaan maan Lontoon-lähetystöstä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vallan lähetystössä on ottanut Myanmarissa vallankaappauksen tehnyttä junttaa edustava sotilasattasea, suurlähettiläs Kyaw Zwar Minn (kuvassa) vahvistaa.

Myanmarin juntta oli kutsunut suurlähettilään takaisin kotimaahansa sen jälkeen, kun tämä oli viime kuussa lausunnossa kehottanut junttaa vapauttamaan syrjäytetyn siviilijohtaja Aung San Suu Kyin sekä presidentti Win Myintin.

–  Diplomatia on ainoa vastaus nykyiseen tilanteeseen, suurlähettiläs sanoi tuolloin.

Suurlähettiläs on pysynyt Lontoossa. Lähetystön tapahtumien johdosta rakennuksen ulkopuolelle kerääntyi mielenosoittajia keskiviikkona illalla. Myös suurlähettiläs itse on oleskellut lähetystön ulkopuolella protestina.

–  Tämä on minun taloni, lähettiläs kertoi AFP:lle ja vakuutti olevansa rakennuksen ulkopuolella koko yön.

Porttikiellon saanut lähettiläs on vaatinut toimia Britannian hallitukselta. Britannian ulkoministeriö on sanonut keräävänsä lisätietoja lähetystön tapahtumista.

AAPP: kuolleista lähes 50 on lapsia.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi viime viikolla Myanmarin sotilasjuntan mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan, jonka seurauksena on kuollut jo lähes 600 ihmistä. Turvallisuusneuvosto julkaisi asiasta yksimielisen lausunnon kahden päivän tiukkojen neuvottelujen jälkeen.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Myanmarissa lähes päivittäin, ja monet ammattikunnat ovat ryhtyneet lakkoon juntan vastustamiseksi. Satojen surmattujen ohella tuhansia mielenosoittajia on otettu kiinni.

Poliittisten vankien avustusjärjestö AAPP:n mukaan kuolleista lähes 50 on lapsia. Järjestön mukaan juntta on vanginnut myös mielenosoittajien perheenjäseniä.

Juntta on kiistänyt kansalaisjärjestöjen esittämät luvut ja väittää kuolleiden määräksi 248 mielenosoittajaa ja 16 poliisia. Junttaa johtavan kenraali Min Aung Hlaingin mukaan mielenosoittajat ovat tuhoamassa maata.

Kriisin pelätään johtavan sisällissodaksi.

Myanmarin helmikuun alun sotilasvallankaappauksesta alkaneen kriisin pelätään pahimmillaan johtavan maassa pitkään hiljaisella liekillä kyteneiden etnisten konfliktien leimahtamiseen täysimittaiseksi sisällissodaksi.

Kymmenen merkittävää etnisten vähemmistöjen kapinallisryhmää on antanut tukensa junttaa vastustaville mielenosoittajille.

Kymmenen ryhmää ovat samat, jotka allekirjoittivat maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin neuvotteleman maanlaajuisen aseleposopimuksen. Myanmarissa on lukuisia etnisiä vähemmistöjä, joihin kuuluvat aseelliset ryhmät hallitsevat monia alueita maan reunoilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE