Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Syyttömäksi todettu joutui tyytymään reiluun puoleen miljoonaan – vetosi Auerin tapaukseen

LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO

Murhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu ja noin kolme ja puoli vuotta syyttömänä vankeudessa viettänyt mies on hävinnyt korvausvaatimuksensa oikeudessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Syyttömäksi todettu mies vaati korvaukseksi kärsimyksestä yli miljoonaa euroa, mutta Valtiokonttori suostui maksamaan hänelle reilut puoli miljoonaa, tarkalleen 410 euroa päivältä.

Keski-Suomen käräjäoikeus piti valtion linjausta vallitsevan korvauskäytännön mukaisena ja katsoi, että korotusperusteet oli jo huomioitu. Ilman minkäänlaisia korotuksia päiväkorvaus vapaudenmenetyksestä on noin 120 euroa.

Mies perusteli kärsimyskorvauksen korottamisvaadettaan muun muassa sillä, että hänen murhatuomiostaan kirjoitettiin valtakunnallisissa, maakunnallisissa ja paikallisissa uutisvälineissä. Miehen avioliitto päättyi hänen mukaansa avioeroon elinkautistuomion saamisen jälkeen, yhteydenpito huostaan otettuun lapseen ja ystäviin oli vaikeaa, ja mies onnistui pitämään yhteyttä vain yhteen ystävään.

– Vapauduttaan (mies) oli ollut varaton, asunnoton ja yksin. Hän oli muuttanut maalle ja hän on nykyisinkin lähes aina yksin. Hänet tunnetaan ulkonäöltä ja ihmiset kutsuvat häntä murhaajaksi, tuomiossa sanotaan.

Mies on ilmoittanut valittavnsa hovioikeuteen.

Mies perusteli vaatimusta myös miehensä murhaan syyttömäksi todetulle Anneli Auerille maksetuilla ennätyskorvauksilla. Valtiokonttori maksoi Auerille lähes 490 000 euroa 611 vankeuspäivältä eli noin 800 euroa per päivä.

Käräjäoikeus totesi, että vapaudenmenetys aiheuttaa lähes poikkeuksetta muutoksia ihmissuhteisiin ja asumiseen, ja ne on jo sisällytetty korvauksen suuruuteen.

Miehen asianajaja Tero Lakka on Keskisuomalaisen mukaan ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon ja valittavansa hovioikeuteen.

Tapauksen taustalla on Äänekosken Konginkankaalla vuonna 2013 tapahtunut henkirikos. Mies tuomittiin ensin elinkautiseen murhasta sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa.

Korkein oikeus (KKO) palautti kuitenkin jutun uuteen käsittelyyn. KKO:n mukaan miestä oli kuulusteltu olosuhteissa, jotka vaaransivat hänen oikeutensa oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Uudessa käsittelyssä Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Juttu meni vielä kerran hovioikeuteen, jossa vähemmistö tuomareista olisi tuominnut syytetyn vankeuteen taposta ja ampuma-aserikoksesta, mutta enemmistö päätyi hylkäämään kaikki syytteet.

STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE