Politiikka

Taas uusi kansalaisaloite lähestyy 50 000 nimen rajaa – ”Vero kohtelee kansalaisia epäoikeudenmukaisesti ja epätasaisesti”

Kansalaisaloite maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta sai eilen sunnuntaina kasaan eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Aloitteessa vaaditaan, että eduskunta laatii perusteellisen selvityksen ja muuttaa lakia, jotta lukio- ja ammattikoulutus saadaan maksuttomaksi.

Seuraava eduskuntakäsittelyyn oikeuttavan rajan ylittävää kansalaisaloitetta ei tarvinne odottaa enää kovin pitkään, sillä aloite perintö- ja lahjaverosta luopumisesta on kerännyt taakseen jo 45 000 nimeä. Aloite pantiin alulle marraskuussa. Aikaa nimien keräämiseen on siis vielä toukokuuhun saakka.

Aloitteen perusteluissa sanotaan:

”Kyseinen lahjavero on yhteiskunnalle ongelmallinen ja aiheuttaa ongelmatilanteita avio- tai avopuolisoiden, rekisteröityneen parisuhteen tai muun läheisen kuoleman tapahtuessa. Perintövero on myös moraalisesti ongelmallinen, lähiomaisen kuoleman yhteydessä valtio rankaisee surijaa vaatimalla veroa yhteisestä omaisuudesta.”

”Perintäveron seurauksena moni siirtää omaisuuttaan ulkomaille välttääkseen veronkantoa. Lisäksi vero kohtelee kansalaisia epäoikeudenmukaisesti ja epätasaisesti. On olemassa tapauksia, joissa perijällä ei ole pääomaa veron maksamiseksi ja on näin pakotettu myymään yhdessä hankkimaansa omaisuutta.”

Aloitteentekijän mukaan vero vaikuttaa myös yrittäjyyteen.

”Sillä estetään tai ainakin vaikeutetaan pitkäaikaista yritystoimintaa.”

Viime aikoina eduskunnasta on kuultu pohdintoja, joiden mukaan nimimäärän alarajaa voisi olla syytä nostaa, koska aloitteiden käsittely kuormittaa eduskuntaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat