Politiikka

Taavitsainen: Aktiivimalli on työttömyysturvan heikennys

Jukka-Pekka Flander
Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja on mikkeliläinen SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen.
Jukka-Pekka Flander
Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja on mikkeliläinen SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen.
Jukka-Pekka Flander
Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja on mikkeliläinen SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen.

Hallitukseen eilen kehysriihessä esittämä työttömyysturvan aktiivimalli on käytännössä työttömien työttömyysturvan heikennys, sanoo  Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja  Satu Taavitsainen.

– Vaikka työtön olisi kuinka aktiivinen, avointen työpaikkojen määrä ja julkisten työllisyyspalveluiden tarjonta ovat aivan liian vähäisellä tasolla, jotta kaikki työnhakijat voivat osoittaa aktiivisuutensa, hän toteaa.

Aktiivimalli koskee kaikkia työttömiä.

Ideana on, että mikäli työtön ei ole 65 työttömyysetuuspäivän aikana tehnyt viikon työtä tai osallistunut viideksi päiväksi työllisyyspalveluihin, hän menettää yhden korvauspäivän kuukaudessa, eli 4,65 prosenttia työttömyysturvasta. Esitykseen kuuluu lisäksi omavastuuajan lyhentäminen seitsemästä päivästä viiteen päivään.

Aktiivimallista uhkaa tulla työttömien lotto, jossa suurin osa työttömistä voi vain hävitä.

Työttömien keskusjärjestö muistuttaa, että helmikuussa työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan oli uusien julkisesti avoinna olevien työpaikkojen määrä helmikuussa 2017  57 000. Työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 332 000.

– Töitä ei riitä kaikille.

Hallituksen esittämässä aktiivimallissa on Taavitsaisen mukaan ristiriitaista myös se, että työllisyystoimenpiteistä on vähennetty hallituskauden aikana reilulla kolmanneksella siitä tasosta, millä ne ovat olleet edellisten hallituskausien aikana. Etenkin kolmannelta sektorin palvelupaikoista on leikattu.

– Työttömien työnhakijoiden aktivointiaste, jolla mitataan osallistumista työllisyyspalveluihin, on vain noin 27,5 prosenttia. Miten saadaan kaikille työnhakijoille mahdollisuus osallistua työllisyyspalveluihin?

Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakosken mielestä hallituksen on investoitava työllisyyspalveluihin, jos aktiivimalli halutaan toteuttaa oikeudenmukaisesti.

– Muussa tapauksessa aktiivimallista tulee työttömien lotto, jossa suurin osa työttömistä voi vain hävitä, Haapakoski varoittaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat