Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Taiwanin itäpuolella on tapahtunut maan voimakkain maanjäristys 25 vuoteen

AFP / LEHTIKUVA

Taiwanin itäpuolella on tapahtunut voimakas maanjäristys, kertoo Japanin ilmatieteen laitos. Järistys on lähteestä riippuen ollut voimakkuudeltaan 7,4-7,5. Taipein seismologisen keskuksen mukaan järistys on Taiwanin voimakkain 25 vuoteen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Taiwanin pelastusviranomaiset kertoivat ainakin neljän ihmisen kuolleen järistyksessä ja lähes 60 loukkaantuneen. Kolme uhreista kuoli ollessaan vaeltamassa Hualienin maakunnassa, mahdollisesti jäätyään siirtolohkareiden alle. Yksi kuolleista oli jäänyt maantietunnelin sisään järistyksen iskiessä.

YHDYSVALTAIN geologinen tutkimuslaitos (USGS) kertoo järistyksen keskuksen olleen 18 kilometriä etelään Taiwanin Hualienin kaupungista. Hualienin pelastusviranomaiset kertovat, että ainakin kaksi rakennusta kaupungissa on romahtanut. Viranomaiset arvioivat joidenkin ihmisten olevan loukussa romahtaneiden rakennusten raunioissa.

Japanin, Taiwanin ja Filippiinien viranomaiset antoivat pian maanjäristyksen jälkeen tsunamivaroituksen. Sittemmin Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus ilmoitti, että tsunamiuhka on ohi.

UUTISTOIMISTO AFP:n toimittajat Taiwanissa ovat kertoneet voimakkaista jälkijäristyksistä. Taiwan sijaitsee järistyksille alttiilla alueella lähellä kahden mannerlaatan yhtymäkohtaa.

Taiwanissa ja Japanissa maanjäristykset ovat yleisiä, mutta voimakkaampienkin järistysten yhteydessä aineelliset vahingot jäävät yleensä vähäisiksi, sillä molemmissa valtioissa on panostettu erityiseen rakennustekniikkaan ja rakennusmääräykset ovat tiukkoja. Lisäksi Japani on kehittänyt tehokkaita väestön varoitusjärjestelmiä.

Japanin voimakkain mitattu maanjäristys on maaliskuulta 2011, jolloin voimakkuudeltaan 9,0:n järistys aiheutti myös tsunamin. Tuhossa kuoli tai katosi noin 18  500 ihmistä. Samassa yhteydessä vaurioitui Fukushiman ydinvoimala.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE