Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Taktinen äänestäminen puhuttaa – näin puolueen puheenjohtajat kommentoivat ilmiötä medialle

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Taktinen äänestäminen on eduskuntavaalien 2023 iso puheenaihe. Isot puolueet kokoomus, perussuomalaiset ja SDP näyttävät hyötyneen siitä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Me olemme kertoneet ihmisille hyvin rehellisesti ja suoraan meidän arvoista ja tavoitteista, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kommentoi taktista äänestämistä medialle eduskunnassa.

Vasemmisliiton puheenjohtaja Li Andersson uskoo taktisen äänestämisen vaikuttaneen vaalien lopputulokseen. Vasemmistoliitto näyttää menettävän kannatusta.

– Minulla ei ole tietenkään tässä vaiheessa mitään tutkittua tietoa tai dataa. Minun oma henkilökohtainen kokemus ja näkemys on se, että se on vaikuttanut, mutta toki on myöskin niin, että jokainen äänestää perustuen niihin asioihin, jota itse kukin pitää vaaleissa tärkeänä. Olen keskustellut monen äänestäjän, joka on sanonut että heille tärkeätä näissä vaaleissa on estää perussuomalaisten nousu pääministeripuolueeksi, kanssa. Jos tämä on se keskeisin perustelu äänestyspäätökselle, se varmasti näkyy sitten äänten keskittymisenä kolmelle suurimmalle, Andersson kommentoi.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan isojen puolueiden etu on ollut se, että vaaleista on tehty pääministerivaalit. Henriksson kertoi eduskunnassa medialle, että myös RKP:hen on tullut ihan vaalien loppumetreillä sellaista viestiä, että heidän äänestäjänsä äänestäisivät taktisesti.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah katsoo, että pääministerivaalit vaikuttivat eritoten keskisuuriin puolueisiin. Kristillisdemokraatteihin sillä ei ollut juuri vaikutusta.

Essayah sanoi näkevänsä taktisessa äänestämisessä vääräntyyppistä ajattelua sen takia, että vaaleissa on kyse siitä, että eduskuntaan valitaan 200 kansanedustajaa. Essayahin mukaan poliittisesti polarisoitunut keskustelu saattoi myös vaikuttaa siihen, että lähdettiin äänestämään jotakin vastaan kuin pikemminkin jonkin puolesta.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo näkee hänkin taktisen äänestämisen vaikuttaneen vaalien ja vihreiden laskeneeseen kannatukseen.

– Ei ole kauhean kauaa siitä, kun vihreiden gallupit olivat vielä yli 10 prosentin. Se taisi olla tuossa pari kuukautta sitten. Onhan tämä viesti tullut minulle vastaan myös ehdokkaana ja puoluejohtajana. Viime viikkojen keskustelu on erityisesti polarisoitunut vasemmisto-oikeisto-janalle. Tietysti on selvää, että vihreillä on oma paikkansa puoluekentällä, joka ei istu näihin. Tällainen asetelma ei tietenkään ole meitä hyödyttänyt.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE