Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Tällä keinolla ihmiset vain köyhtyvät” – muistutus SDP:stä: työttömyysturvaleikkauksilla ei vahvisteta työllisyyttä, on puututtava juurisyihin

iStock
Työllisyyden vahvistamiseen tarvitaan oikeita toimia, ei työttömyysturvaleikkauksia
, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoo.

Suomen työllisyysasteen nostaminen 80 prosenttiin edellyttää monipuolista keinovalikoimaa, jolla puututaan työttömyyden juurisyihin, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen sanoo.

Demokraatti

Demokraatti

– Oikeistopuolueet ovat näissäkin vaaleissa toistelleet, että SDP ei ole esittänyt keinoja työllisyysasteen nostamiseen. SDP on tosiasiassa esitellyt laajimman keinovalikoiman työllisyyden kasvattamiseksi, kun taas oikeiston keinot rajoittuvat työttömyysturvan leikkauksiin ja työehtojen heikentämiseen, Mäkynen sanoo tiedotteessaan.

Mäkynen arvioi, että oikeistopuolueiden kritiikki kertoo niiden ajattelun kapeakatseisuudesta.

– Ei yksinkertaisesti haluta ymmärtää, että ihmisten työllistymiseen vaikuttavat muutkin asiat kuin pankkitilille tulevan työttömyyskorvauksen suuruus. Siksi kokoomus ja perussuomalaiset pyrkivät leikkaamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa sen sijaan, että puuttuisivat työttömyyden juurisyihin, hän sanoo.

– Tällä keinolla ei kuitenkaan nosteta Suomen työllisyyttä pohjoismaiselle tasolle – ihmiset vain köyhtyvät. Tarvitsemme oikeita toimia, joiden avulla on mahdollista puuttua työttömyyden kovaan ytimeen.

“Aktiivista työllisyyspolitiikkaa on mahdollista tehdä niin, että samalla pidämme huolta ihmisistä.”

Mäkynen muistuttaa, että tutkimusten mukaan merkittävimpiä syitä työttömyyden pitkittymiseen ovat heikko terveydentila ja mielenterveyden ongelmat, vanhentunut tai työmarkkinoiden tarpeita vastaamaton koulutus sekä asuinpaikka.

– Näin ollen tehokkainta työllisyyspolitiikkaa on sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen ja mielenterveyspalveluihin panostaminen, koulutuksen laajentaminen ja aikuiskoulutuksen kehittäminen sekä työn perässä muuttamiseen kannustaminen. Nämä kaikki kuuluvat SDP:n keinovalikoimaan, hän kertoo.

Mäkysen mukaan myös osatyökykyisten työllistymisen helpottaminen, työllisyyspalveluiden parantaminen ja esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen alentaminen ovat keinoja lisätä työllisyyttä.

– Yritysten näkökulmasta tärkeää työllisyydelle ja investoinneille on, että koulutettua työvoimaa ja kohtuuhintaista ja puhdasta energiaa on saatavilla, liikenneyhteydet kehittyvät ja että yhteistyö tutkimuksessa ja tuotekehityksessä toimii, hän listaa.

– Kuten SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin torstai-illan vaalitentissä totesi, aktiivista työllisyyspolitiikkaa on mahdollista tehdä niin, että samalla pidämme huolta ihmisistä ja reilun työelämän pelisäännöistä. Pohjimmiltaan kyse on ihmiskuvasta. Me SDP:ssä uskomme, että ihmiset haluavat elättää itsensä, tavoitella parempaa toimeentuloa ja olla aktiivisia, jos heidän terveydentilansa ja elämäntilanteensa sen suinkin mahdollistaa. Siksi myös keinovalikoimamme on sen mukainen, Mäkynen tiivistää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE